Ukrajina povećava proizvodnju urana za potrebe nuklearki

16:54 / 29.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Nuklearna postrojenja

Nuklearna postrojenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajina planira povećati proizvodnju urana koja bi nakon 2026. godine trebala u potpunosti pokriti potrebe nuklearnih elektrana za gorivom, objavila je vlada u Kijevu.

Prema nacionalnom programu usvojenom u srijedu, vlada će u idućih pet godina uložiti 9,1 milijardu hrivnji (294,2 milijuna eura) u povećanje kapaciteta za vađenje i preradu urana.

Četiri rudnika proizvest će iduće godine 995 tona urana, a do 2026. proizvodnja bi trebala porasti na 1.265 tona, priopćio je Kijev.

Vlada nije objavila podatak o ovogodišnjoj proizvodnji, navevši tek da proizvodnja trenutno podmiruje oko 40% potreba Ukrajine za nuklearnim gorivom. Ostatak se uvozi iz Rusije i SAD-a.

Ukrajina je suočena s poskupljenjem plina, a izgubila je kontrolu nad većinom rudnika ugljena nakon što su separatisti zauzeli istočne dijelove zemlje.

Plin je termoelektranama postao preskup, pa se zemlja okrenula uvozu ugljena kako bi podmirila potrebe proizvođača struje za pogonskim gorivom.

Na kraju listopada četiri ukrajinske nuklearne elektrane proizvodile su nešto više od polovine struje, termoelektrane na plin i ugljen 36%, a 13% otpadao je na struju iz obnovljivih izvora, pokazuju vladini podaci.

Svjetska nuklearna udruga objavila je da je Ukrajina 2019. godine proizvela 800 tona urana, a 2020. godine 744 tone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!