Orban nosi šal s "Velikom Mađarskom" s dijelovima Hrvatske i Ukrajine

22.11.2022.

Zadnja izmjena 16:04

Autor: P.F./V.K./HRT/Hina

Viktor Orban nosi šal s "velikom Mađarskom" na kojoj su dijelovi Hrvatske i Ukrajine

Viktor Orban nosi šal s "velikom Mađarskom" na kojoj su dijelovi Hrvatske i Ukrajine

Foto: Reuters TV / Reuters

Ukrajina će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zato što je što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Saborska oporba ocijenila je da takav postupak Orbana ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima.

Oporba: Orbanov šal s kartom Velike Mađarske ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima

Saborska oporba ocijenila je šetanje mađarskog premijera Viktora Orbana sa šalom na kojem je karta "Velike Mađarske" nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali i zaključili da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe te mu ne treba pridavati previše pažnje.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) izjavio je kako je Orban takav kakav jest te da to što radi svakako ne zaziva dobrosusjedske odnose.

- Ako vi nosite dio moje međunarodno priznate države na nekoj svojoj kartici koju ste vi interno napravili, onda to sigurno ne zaziva dobrosusjedske odnose. Orban i inače ima svakakve izjave koje u Hrvatskoj ne odjeknu dobro, kazao je Vidović dodavši kako je u ovoj situaciji najbolja politika ignorirati.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da je već dulje vrijeme iz ponašanja Viktora Orbana jasno da na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja treba biti podređena njemu, Mađarskoj, njegovim ekonomskim i energetskim interesima, te da je na nama da odlučimo kako ćemo se prema tome postaviti i do kada ćemo to tolerirati.

- Trebamo zauzeti unisoni stav i prema Orbanu, ali i prema zaštiti hrvatskih energetskih interesa pa se nadam da će tematska sjednica Odbora za pravosuđe biti jedan od koraka kojim ćemo Orbanu pokazati da i mi znamo štititi svoje nacionalne interese, poručio je Jakšić.

Ocjenjuje i kako naša Vlada ima podosta servilan pristup prema onome što Orban i njegovi trabanti rade prema Hrvatskoj pa i po Hrvatskoj. Isto vrijedi i za predsjednika Zorana Milanovića čija je kritika također izostala, a ja se s Orbanom ne bih družio na taj način, ustvrdio je Jakšić.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj i da Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom.

- Orban je više puta slao poruke koje pokazuju određene pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske, on to koristi za unutarnjopolitičke svrhe pa u tom smislu u vanjskoj politici ne treba tako ozbiljno to doživljavati, kazala je.

Međutim, dodaje Benčić, s takvim porukama ga ne možemo svrstavati u neke bliske suradnike i prijatelje, kao što ga je vrlo često Plenkovićeva vlada svrstavala. Pita se pritom zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava.

Nikola Grmoja (Most) drži da puno opasnije od šala sa slikom velike Mađarske je činjenica da Mađarska definitivno ima gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko INA-e, preko ulaganja u Slavoniju.

- Ozbiljna vlast, ozbiljan predsjednik Vlade i države bi se time pozabavili, a ne bi na to odmahivali rukom, kazao je. I on smatra da Orban šalje poruku svom biračkom tijelu. Nostalgija prema tim teritorijima još uvijek postoji, ali nas kao suverenu državu to ne bi uopće trebalo zabrinjavati ako imamo suverenu vlast koja će štiti svoje nacionalne interese. Nažalost, to nemamo, ustvrdio je Grmoja.

Orbanov šal s kartom Velike Mađarske Marko Milanović Litre (Hrvatski suvrenisti) osuđuje ali i dodaje kako je riječ o folklornoj predstavi za narod-.

- To što netko ima fantazije oko nekih bivših vremena i sustava, to su su njihovi osobni problemi, ne treba tome pridavati previše pažnje, sve su to folklorne predstave za mađarski narod, rekao je.

Dalija Orešković (Centar) zaključila je da očito hrvatska vlast ima s mađarskim vlastima nekakve odnose koji ne idu u prilog poštovanja hrvatske države i hrvatskih građana. Logično je za zaključiti da samo veliki financijski interesi mogu biti u pozadini takvog ponašanja, izjavila je zastupnica.

- Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike, istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanova susreta s mađarskim nogometašem, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda ustvrdila da prikazuje kartu "Velike Mađarske" uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Predsjednik Zoran Milanović je u ponedjeljak rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu "Velike Mađarske".

- Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mjesecu i nađemo se na večeri, rekao je Milanović.

- Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji, govori.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer nosi šal "Velike Mađarske".

- Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima...Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!