SAD tvrdi da Rusija namjerava izmisliti napad ukrajinske vojske na ruski teritorij

04.02.2022.

12:21

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik HTV-a/IMS

Ruski vojnik tijekom vježbi oružanih snaga na poligonu Kadamovsky, 3. veljače 2022.

Ruski vojnik tijekom vježbi oružanih snaga na poligonu Kadamovsky, 3. veljače 2022.

Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

Svijet sa zanimanjem pa i strepnjom prati hoće li Rusija i Zapad izbjeći vojni sukob oko Ukrajine i krizu riješiti diplomatskim putem. Za to vrijeme, ruski ministar obrane u posjetu je Bjelorusiji, predsjednik Putin otputovao je u Kinu na otvaranje Olimpijskih igara, a Sjedinjene Američke Države tvrde da Rusija namjerava izmisliti napad ukrajinske vojske na ruski teritorij.

Oko 2 tisuće američkih vojnika napustilo je vojnu bazu u Sjevernoj Karolini i bit će raspoređeni u Poljskoj.

U State Departmentu jučer su govorili o tome kako imaju informaciju da Rusija planira izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu.

- Jedna mogućnost koju razmatraju jest izrada propagandnog videa ruskih tajnih službi u kojem se prikazuju lažne eksplozije, trupla, ožalošćene osobe, uništeni objekti ili vojna oprema, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

U Pentagonu kažu da ruski plan uključuje korištenje krivotvorene snimke koja prikazuje napad ukrajinske vojske na ruski teritorij ili na govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Pekingu. Stigao je na otvaranje Zimskih olimpijskih igara, ali i kako bi ojačao veze dviju država jer obje su, zbog različitih razloga, na udaru Zapada.

- Kada je riječ o našim odnosima, oni se razvijaju u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva. Uistinu su bez presedana. To su dostojanstveni odnosi koji pridonose međusobnom razvoju i podupiru zajednički napredak - poručio je Putin.

U Bjelorusiji, nadomak granice s Poljskom, uoči skorog početka vojnih vježbi ruskih i bjeloruskih snaga, vježba gađanja bojevim streljivom.

Prema NATO-u, Rusija će kod sjevernog ukrajinskog susjeda, zbog vježbi rasporediti oko 30 tisuća vojnika, nikad više od Hladnog rata.

Pogledajte video:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!