12:21 / 04.02.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik HTV-a/IMS

SAD tvrdi da Rusija namjerava izmisliti napad ukrajinske vojske na ruski teritorij

Ruski vojnik tijekom vježbi oružanih snaga na poligonu Kadamovsky, 3. veljače 2022.

Ruski vojnik tijekom vježbi oružanih snaga na poligonu Kadamovsky, 3. veljače 2022.

Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

Svijet sa zanimanjem pa i strepnjom prati hoće li Rusija i Zapad izbjeći vojni sukob oko Ukrajine i krizu riješiti diplomatskim putem. Za to vrijeme, ruski ministar obrane u posjetu je Bjelorusiji, predsjednik Putin otputovao je u Kinu na otvaranje Olimpijskih igara, a Sjedinjene Američke Države tvrde da Rusija namjerava izmisliti napad ukrajinske vojske na ruski teritorij.

Oko 2 tisuće američkih vojnika napustilo je vojnu bazu u Sjevernoj Karolini i bit će raspoređeni u Poljskoj.

U State Departmentu jučer su govorili o tome kako imaju informaciju da Rusija planira izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu.

- Jedna mogućnost koju razmatraju jest izrada propagandnog videa ruskih tajnih službi u kojem se prikazuju lažne eksplozije, trupla, ožalošćene osobe, uništeni objekti ili vojna oprema, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

U Pentagonu kažu da ruski plan uključuje korištenje krivotvorene snimke koja prikazuje napad ukrajinske vojske na ruski teritorij ili na govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Pekingu. Stigao je na otvaranje Zimskih olimpijskih igara, ali i kako bi ojačao veze dviju država jer obje su, zbog različitih razloga, na udaru Zapada.

- Kada je riječ o našim odnosima, oni se razvijaju u duhu prijateljstva i strateškog partnerstva. Uistinu su bez presedana. To su dostojanstveni odnosi koji pridonose međusobnom razvoju i podupiru zajednički napredak - poručio je Putin.

U Bjelorusiji, nadomak granice s Poljskom, uoči skorog početka vojnih vježbi ruskih i bjeloruskih snaga, vježba gađanja bojevim streljivom.

Prema NATO-u, Rusija će kod sjevernog ukrajinskog susjeda, zbog vježbi rasporediti oko 30 tisuća vojnika, nikad više od Hladnog rata.

Pogledajte video:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!