19:38 / 23.08.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Poruka iz Kijeva - Krim je Ukrajina!

Sastanak na vrhu u Kijevu

Sastanak na vrhu u Kijevu

Foto: HRT / HRT

U Kijevu je održan Inauguracijski summit Krimske platforme, upravo u vrijeme obilježavanja 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine. Sudjelovali su brojni visoki dužnosnici europskih zemalja, među njima i premijer Plenković, koji je burno pozdravljen na kraju svojega govora. Iz Kijeva za Dnevnik HTV-a javio se Gordan Žvanović.

- Krim i situacija na istoku Ukrajine bolne su točke za Ukrajinu, međutim dok se o pronalaženju mirnog rješenja za Donjeck i Luhansk razgovaralo u okviru tzv. nordijskog formata, aneksija Krima u međunarodnoj je zajednici gotovo pala u zaborav. Kroz ovaj samit ta je tema ponovno došla pod svjetla reflektora i poslana je snažna i jedinstvena poruka - Krim je Ukrajina! 46 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija okupljenih u Kijevu dali su do znanja Ukrajini da nije sama i da podržavaju njezin teritorijalni integritet. Pokretanje ovakve diplomatske inicijative najviše je što je u ovom trenutku Ukrajina mogla napraviti. Rusija, vezano za aneksiju Krima, ne želi za pregovarački stol a ukrajinska nastojanja oko reintegracije toga prostora naziva agresijom. Sami Rusi tijekom proteklih 7 godina nisu sjedili prekriženih ruku, na Krimu su izgradili vojnu bazu, rasporedili i 30 tisuća vojnika, obnovili skladišta nuklearnog oružja, no ovaj samit pokazuje da se pitanje aneksije Krima neće moći gurati pod tepih i da međunarodna zajednica ne zaboravlja tako brzo. Rusiji je poslana poruka - dok traje aneksija Krima - trajat će i sankcije Zapada - izvijestio je Žvanović.

A sastanak na vrhu u Kijevu je okupio 46 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija. Cilj je Krimske platforme poboljšati učinkovitost međunarodnog odgovora na aneksiju Krima i izvršiti jači pritisak na Rusiju.

- Teritorij Krima pretvorio se u vojnu bazu Ruske Federacije. Na Krimskom poluotoku većina temeljnih ljudskih prava i sloboda redovito se krši, a bez jamstava sigurnosti nećemo moći vratiti Krim - kaže Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Sudionici ovog foruma složni su u tome da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva. Poručili su Ukrajini da nije sama!

- Ja sam tu da potvrdim nepokolebljivo stajalište Europske unije - nećemo priznati nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja Rusiji - poručuje Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Putem Krimske platforme zajedničkim naporima, razmotrit će se, među ostalim, status krimskih Tatara, militarizacija poluotoka, a radit će se i na oslobađanju ukrajinskih političkih zatvorenika i zaštiti ljudskih prava.

- Osuđujemo represiju s kojom se suočavaju krimski Tatari i etnički Ukrajinci. Neprihvatljivo je da Rusija ograničava pristup neovisnim promatračima i braniteljima ljudskih prava Krimu - poručuje Peter Altmaier, njemački ministar za ekonomska pitanja i energetiku.

U radu foruma sudjelovao je i premijer Andrej Plenković. Održao je govor na ukrajinskom na kraju kojeg je sve oduševio i zaslužio velik pljesak.

- Došao sam danas u Kijev kako bi zajedno s ukrajinskim prijateljima i europskim kolegama poslao snažnu i jedinstvenu podršku suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Krim je Ukrajina - rekao je predsjednik hrvatske vlade.

Hrvatska i Ukrajina dvije su prijateljske zemlje, koje njeguju izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose - istaknuto je na susretu premijera Plenkovića i njegova ukrajinskog kolege.

- Porast naše robne razmjene za 18 posto u prvih 5 mjeseci ove godine daje nam nadu da ćemo povećati suradnju u usporedbi s prošlom kada je to bilo usporeno zbog pandemije. Zainteresirani smo za jačanje veza u sektorima poljoprivrede, industrije, energetike i turizma - izjavio je Denis Šmihalj, predsjednik Vlade Ukrajine.

Zagreb Kijevu nudi iskustvo mirne reintegracije.

- Naše iskustvo mirne integracije, naglašavam mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a osobito na teritoriju Europe, iskustvo je koje bismo poželjeli prenijeti i podijeliti s ukrajinskom vladom - izjavio je Plenković.

I Zagreb i Bruxelles podržat će Ukrajinu na putu prema stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti - zaključak je današnjeg sastanka na vrhu i bilateralnih susreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!