Ukrajina se sprema za 'tragediju' u nuklearnoj elektrani pod ruskom kontrolom

11.08.2022.

21:33

Autor: T.D./HRT/Hina

Ukrajina se sprema za 'tragediju' u nuklearnoj elektrani

Ukrajina se sprema za 'tragediju' u nuklearnoj elektrani

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova u četvrtak je rekao da Ukrajina mora biti spremna za bilo kakav scenarij po pitanju nuklearne elektrane Zaporižje koju kontrolira Rusija, koja je granatirana i iz čijeg su okruženja evakuirani ljudi.

Ukrajina i dužnosnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu, najveću u Europi, koja se nalazi na jugu Ukrajine.

- Od danas elektrana nije samo u rukama neprijatelja, nego i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu dopustiti da se dogodi tragedija, rekao je ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za Reuters. 

- Naravno, teško je i zamisliti razinu tragedije koja će stupiti na snagu ako Rusi nastave sa svojim djelovanjem ovdje, rekao je.

Ukrajina je proteklih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobilskog tipa.

- To za nas znači da se moramo pripremiti za bilo koji scenarij. Državne službe za izvanredne situacije zajedno s ministarstvom unutarnjih poslova i ministarstvom regija raspravljaju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacija, rekao je Monastirski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!