18:17 / 10.03.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Ukrajina: Šteta od rata dosad oko 100 mlrd. dolara

Ruševine u Černjihivu

Ruševine u Černjihivu

Foto: - / via Reuters

Savjetnik ukrajinske vlade za gospodarstvo Oleg Ustenko izjavio je da su ruske snage u dva tjedna invazije nanijele štetu na ukrajinskoj infrastrukturi, zgradama i ostaloj imovini od najmanje 100 milijardi američkih dolara.


Oleg Ustenko rekao je na online skupu održanom u organizaciji Petersenova instituta za međunarodnu ekonomiju da je zbog rata posve zatvoreno 50% ukrajinskih tvrtki, dok ostala polovica radi daleko ispod kapaciteta.

Istaknuo je da je procjena štete "vrlo aproksimativna" i da uključuje ceste, mostove, bolnice, opremu i drugu imovinu.

Na pitanje kako bi se moglo financirati obnovu, Ustenko je kazao kako bi se dio novca mogao osigurati od ruske imovine zamrznute u svijetu, uključujući imovinu ruske središnje banke u inozemstvu. Smatra da bi se u fond za obnovu moglo prebaciti i zamrznutu imovinu ruskih oligarha.

- Rekao bih smo da u sadašnjim okolnostima OK, odgovorio je Ustenko na pitanje o otpornosti ukrajinskog financijskog sustava i bankovnih plaćanja

Dodao je da ukrajinske fiskalne rezerve iznose oko 27,5 milijardi dolara, dok su prije invazije iznosile 30 milijardi.

- Unatoč pritisku na lokalnu valutu, Ukrajinci u područjima koja nisu pod okupacijom mogu doći do gotovine iz bankomata i plaćati na blagajnama u supermarketima bez dugih redova kakvi su viđeni u prva dva dana rata. Plaćanja kreditnim karticama i drugi oblici elektroničkog plaćanja funkcioniraju normalno, izvijestio je Ustenko. 

Kazao je kako čak i u gradovima pod ruskom opsadom stanovnici mogu koristiti kartice. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!