Brojne osude napada na bolnicu u Mariupolju; Zelenski: Napad je ratni zločin

10.03.2022.

15:00

Autor: HRT/Hina

Mauripolj, napad na bolnicu

Mauripolj, napad na bolnicu

Foto: Press service of the National Police of Ukraine / REUTERS

Rusko bombardiranje pedijatrijske bolnice u Mariupolju u srijedu predstavlja "ratni zločin", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ocijenio je da je to pokušaj genocida nad Ukrajincima. Stižu brojne osude napada na bolnicu, među kojima su i UNICEF te Svjetska zdravstvena organizacija. Napad su osudili i čelnici niza zapadnih država.

- Današnji dan definira sve. Tko je na kojoj strani. Ruske bombe pale su na bolnicu i rodilište u Mariupolju... Te su zgrade uništene.  rekao je Zelenski nakon napada. 

- Kakva je to zemlja, Rusija, koja se boji bolnica i rodilišta i uništava ih?, upitao je, osuđujući "zvjerstva" počinjena u Mariupolju, luci na jugu zemlje koja je već više od tjedan dana pod ruskom opsadom.

- Europljani! Ukrajinci! Stanovnici Mariupolja! Danas se moramo ujediniti kako bismo osudili ruski ratni zločin koji pokazuje svo zlo koje su ruski osvajači učinili našoj zemlji, dodao je Zelenskij.

- Zračno bombardiranje je konačna potvrda. Potvrda da se upravo odvija genocid nad Ukrajincima...Mi nikad nismo i nikad ne bismo počinili ratni zločin poput ovoga u gradovima Donecku ili Luhansku ili bilo kojoj drugoj regiji, rekao je, referirajući se na dva grada na istoku Ukrajine koje drže proruski separatisti.

U zračnom napadu na dječju bolnicu i rodilište u opkoljenom Mariupolju, za koji Ukrajina optužuje Ruse, poginulo je troje, a ozlijeđeno 17 osoba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad je nazvao pokušajem genocida nad Ukrajincima.

- Rusima se laže da u bolnici nema pacijenata i da u rodilištu nema žena i djece. Rusima se laže da su nacionalisti tamo postavili svoje položaje. Kao i svaki put, laže se samouvjereno. Ratni zločini nisu mogući bez propagande koja ih prikriva. Želim im poručiti jednu stvar: bit ćete odgovorni i vi i oni koji bacaju bombe na civile, poručio je Zelenski.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da su rodilište u Mariupolju zauzeli bataljun Azov i "drugi radikalisti".

- Oni su sve trudnice, medicinske sestre i svo osoblje maknuli iz tog rodilišta. Tamo je uspostavljena baza ultraradikalnog azovskog bataljuna, pa vi zaključite kako se manipulira javnim mnijenjem cijelog svijeta, rekao je Lavrov novinarima.

Ruska vojska navodi da je napad na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju "predstava" izvedena u režiji ukrajinskih nacionalista.

- Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja, ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov.

Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavana antiruskog raspoloženaj u javnosti na Zapadu, rekao je.

U Moskvi, glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova rekla je da su ukrajinske "nacionalističke postrojbe" evakuirale pacijente i osoblje iz bolnice kako bi je koristili za streljačku bazu.

Bombardiranje bolnice u Mariupolju izazvalo je brojne osude, među ostalima pape Franje, UN-a, Europske komisije, i niza zapadnih zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nakon napada na bolnicu i rodilište u Mariupolju objavila je da je zabilježila 18 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka ruske invazije.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nazvao je rusko bombardiranje ukrajinske bolnice gnusnim ratnim zločinom.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da su ruska bombardiranja bolnica u Ukrajini ratni zločini.

- Vidimo da bombardiraju bolnice. Neselektivno napadaju baš civile, očito kršeći ljudska prava i vrlo vjerojatno čineći ratne zločine i ti ratni zločini ne smiju proći nekažnjeno, rekao je Sanchez tijekom posjeta centru za prihvat ukrajinskih izbjeglica u Pozuelo de Alarconu kod Madrida.

Napad na rodilište u Mariupolju osudio je i slovenski premijer Janez Janša, kojeg su ti događaji podsjetili na rat na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih.

- Jasno je da Putinova vojska radi nešto što je protivno svim konvencijama. Takvo ponašanje vidjeli smo od strane Jugoslavenske armije prije 30 godina, izjavio je Janša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!