16:00 / 14.02.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ukrajina sugerira da je spremna na ustupke Rusiji

Vadim Pristaiko

Vadim Pristaiko

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Ukrajinski veleposlanik u Britaniji povukao je svoju izjavu da će Kijev ponovno promisliti o svojim ambicijama da se pridruži NATO-u, u trenutku kada Rusija gomila vojne snage na ukrajinskim granicama, ali je rekao da je Ukrajina spremna na druge ustupke.

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom. Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u.

Ukrajinski veleposlanik Vadim Pristaiko izjavio je najprije za BBC da bi Ukrajina mogla biti "fleksibilna" u vezi s tim svojim ciljem, "posebno zato što joj se tako prijeti i tako ucjenjuje". Poslije je rekao da nije dobro shvaćen u pogledu NATO-a, premda je Ukrajina spremna učiniti druge ustupke.

- Mi sada nismo članica NATO-a i kako bi se izbjegao rat, spremni smo na mnoge ustupke i to radimo u razgovorima s Rusijom. To nema ništa s NATO-om, što je (cilj podnošenja zahtjeva za članstvom) upisano u ustavu, rekao je za BBC.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u nedjelju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi "svakoga trenutka", ali američki dužnosnici ističu kako ne mogu potvrditi izvješća da su američki obavještajci rekli da će početi u srijedu.

Njemački kancelar Olaf Scholz stigao je danas u Kijev na razgovore, a sutra će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, no jedan njemački dužnosnik rekao je da Berlin ne očekuje konkretne rezultate.

Rusija je na ukrajinskim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika, ali poriče da planira invaziju i optužuje Zapad da širi paniku.

Visoki ruski vojni dužnosnik rekao je da je Rusija spremna napasti strane brodove koji nezakonito uđu u njezine vode, ali ta odluka mora biti odobrena na "najvišoj razini".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!