Kremlj: Odnosi Rusije i SAD-a na dnu; Upozorenje Rusiji poslao i G7

14.02.2022.

11:42

Autor: HRT/Hina

Stanje u Ukrajini sve napetije

Stanje u Ukrajini sve napetije

Foto: Fabian Bimmer / REUTERS

Stanje u Ukrajini sve je napetije. Skupina najrazvijenih industrijskih zemalja G7 poslala je upozorenje Rusiji da će, napadne li Ukrajinu, uvesti sankcije bez presedana koje će teško pogoditi rusko gospodarstvo. Unatoč nedavnoj obnovi dijaloga između Moskve i Washingtona, naši su odnosi na dnu, rekao je glasnogovornik Kremlja za agenciju RIA novosti, u vrijeme kada Zapad zamjera Rusiji održavanje vojnih vježbi na granici s Ukrajinom.


Sjedinjene Države rekle su u nedjelju da Rusija može u svakom trenutku izvesti invaziju na Ukrajinu i stvoriti iznenadnu izliku za napad, a istodobno su potvrdile da će braniti svaku stopu NATO-ova teritorija. Ukrajina nije članica NATO-a pa njezin teritorij ne potpada pod Članak 5 Sjevernoatlantskog saveza o zajedničkoj obrani. NATO je pojačao vojnu prisutnost u susjednim zemljama koje jesu članice tog vojno-političkog saveza.

Rusija ima više od 100.000 vojnika uz granicu sa susjednom Ukrajinom, no opetovano odbacuje navode Zapada da planira invaziju i optužuje ga da nastoji izazvati histeriju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su određeni kanali za dijalog otvoreni što je pozitivno i sada su u kontaktu predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Joe Biden.

Putin i Biden razgovarali su telefonski u subotu, podsjeća agencija Reuters i dodaje da su veze između njih u drugim područjima napete.

- Šefovi država održavaju dijalog, a dijalog postoji i na drugim frontovima, rekao je Peskov u intervjuu za agenciju RIA.

- To je plus jer, znate, prije nekoliko godina dijalog je bio na nuli, uopće nije bilo takvih kontakata. Ali o ostalom, nažalost, možemo govoriti samo negativno. Naši su odnosi na vrlo, vrlo niskoj točki. Oni su zapravo na dnu.

Rusija provodi vojne vježbe s Bjelorusijom, ukrajinskim sjevernim susjedom. Borbeni zrakoplovi Suhoj Su-30 izvodili su zajedničke patrolne letove na granici Rusije i Bjelorusije u ponedjeljak, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Rusija će poslati i brodovlje s krstarećim te supersoničnim raketama iz svoje Kaspijske flote u Crno te Sredozemno more, piše dnevnik Izvjestija citirajući vojne izvore.

Ruska crnomorska flota u subotu je objavila da je više od 30 brodova počelo vojne vježbe blizu poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala 2014. u sklopu vojnih vježbi od Pacifika do Atlantika u kojima sudjeluju u siječnju i veljači sve njezine flote.

Istodobno, više od 30 transportnih i jurišnih helikoptera sudjeluje u taktičkim vojnim vježbama na jugu Rusije, objavila je vojska u ponedjeljak.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!