14:01 / 30.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Reuters

Ukrajina želi preko Rumunjske izvoziti poljoprivredne proizvode

Sjetva u Ukrajini

Sjetva u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Ukrajina pregovara s Rumunjskom o otpremanju svog poljoprivrednog izvoza preko rumunjske crnomorske luke Constante, s obzirom na to da su zbog ruske invazije blokirane ukrajinske luke, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede u srijedu. Kako je u Dnevniku u podne javio novinar HTV-a Petar Vlahov, 94 broda natovarena žitaricama i suncokretom ne mogu iz crnomorskih luka isploviti prema Sredozemlju jer su pod blokadom ruske vojske.


Ukrajina, jedna od vodećih svjetskih izvoznica žitarica i biljnih ulja, ima dovoljno zaliha da podmiri svoje potrebe za hranom za dvije godine, ali će gubiti 1,5 milijardi dolara mjesečno zbog blokade izvoza poljoprivrednih proizvoda, dodalo je ministarstvo.


- Ono što ne ide na ruku svijetu, ali u prvom redu Europi, jest mogućnost globalne krize zbog nestašice hrane. Ona je evidentna, naime, 94 broda natovarena žitaricama i suncokretom ne mogu iz crnomorskih luka isploviti prema Sredozemlju jer su pod blokadom ruske armade, a upravo te zemlje ovise o ukrajinskim žitaricama. Moguće je da ćemo te posljedice osjetiti na vlastitoj koži vrlo brzo. Treba reći da smo jučer, kada smo dolazili u Lavov, snimili ukrajinske seljake koji su na polja izvukli sve traktore kako bi posadili što više žitarica ali pitanje je hoće li Ukrajina išta od toga izvesti, javio je iz Lavova Vlahov.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!