Ukrajinci Uskrs obilježavaju u teškim uvjetima

16.04.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Tamara Marković/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Ukrajinci u teškim uvjetima slave Uskrs

Ukrajinci u teškim uvjetima slave Uskrs

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Pravoslavni vjernici diljem Ukrajine drugu godinu zaredom Uskrs su dočekali u teškim uvjetima. Na najveći kršćanski blagdan primirja nema. Ukrajinske vlasti izvijestile su o novim ruskim napadima na jugu zemlje tijekom noći. U većini gradova uskrsne liturgije održavaju se uz visoke mjere opreza. Bogoslužju u Moskvi tradicionalno je nazočio i ruski predsjednik.

Unatoč pravoslavnom Uskrsu, borbe su se nastavile u Ukrajini u nedjelju, a u ruskom granatiranju u južnoj regiji Mikolajiv je tijekom noći poginulo dvoje tinejdžera, kazao je u nedjelju vojni guverner Vitalij Kim.

Jurij Malaško, čelnik vojne uprave u regiji Zaporižja kazao je da je došlo do "masovnog napada" ruske vojske.

Primjerice, crkva je oštećena pa je otkazana misa.

- Ništa im nije sveto, čak ni u noći Isusova uskrsnuća, napisao je Malaško.

Mnogi vojnici ovu će nedjelju provesti daleko od svojih obitelji, na bojišnicama. Kako bi osjetili okus blagdana, vojnoj jedinici podijeljeno je 15 tisuća uskrsnih kolača.

- Našim vojnicima dužni smo reći 'hvala' i čestitati im blagdan. Moramo podijeliti malo radosti svakodnevnog života koja im za sada nije dostupna. Moramo unijeti malo dobrote i blagdanskog duha u rovove i utvrde, naglašava general Sergej Najev, zapovjednik Združenih oružanih snaga Ukrajine.

Ukupno 130 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno je i vraćeno kući u "velikoj uskršnjoj razmjeni", rekao je u nedjelju na pravoslavni Uskrs, visoki dužnosnik iz ureda ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ohrabrio je svoje sunarodnjake da i dalje vjeruju u pobjedu nad Rusijom u svojoj uskršnjoj poruci.

- Rat nije mogao izbrisati nas, naše vrijednosti, naše tradicije i naše blagdane, kazao je u videozapisu objavljenom u nedjelju.

- Danas slavimo Kristovo uskrsnuće. Glavni simbol je pobjeda: pobjeda dobra, pobjeda istine, pobjeda života. Slavimo Uskrs s nepokolebljivom vjerom u nepovratnost tih pobjeda, dodao je.

Zelenski je istaknuo da su prije godinu dana, netom nakon ruske invazije, ljudi molili kako bi Ukrajina uopće preživjela, a od tada su Rusi izbačeni iz glavnog grada Kijeva i drugih područja, iako su borbe i dalje intenzivne na istoku.

- Danas se molimo da Ukrajina pobijedi, kazao je.

- Već smo prošli dug put. Možda je najveća planina tek pred nama. Prevladat ćemo je i zajedno dočekati zoru, dodao je.

- Sunce će sjati na jugu, sunce će sjati na istoku, sunce će sjati na Krimu. Žuto blistavo sunce na mirnom plavom nebu - to će biti svjetlo pravde, poručio je ukrajinski predsjednik.

U moskovskoj sabornoj crkvi Krista Spasitelja liturgiju je predvodio žestoki zagovornik invazije na Ukrajinu, patrijarh Kiril. Poglavar Ruske pravoslavne crkve vjernike je pozvao da se pomole za ujedinjenje svih Rusa u koje je ubrojio i Ukrajince. U crkvi je bio i predsjednik Putin.

- Neka mir, zajednički život i bratski odnosi ponovno ujedine naše narode koji su nekada bili jedan narod ujedinjene Rusije. Neka Bog blagoslovi rusku zemlju. I kad kažem "ruska", mislim na Rusiju iz koje potječu i Velikorusi i Ukrajinci, tj. Malorusi - i drugi narodi, govori patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Na bojištu - blagdanskog primirja nema. Wagnerovi plaćenici hvale se da su ovog vikenda u Bahmutu osvojili još dvije gradske četvrti. Ukrajinci trenutačno drže samo 20 posto grada te je pitanje kada će Bahmut, tj ono što je od njega jedva ostalo, potpuno pasti u ruske ruke.

- Wagnerove jurišne jedinice napredovale su zauzevši dva područja na sjevernom i južnom rubu grada. Ukrajinski vojnici koji su još ostali povlače se i pritom namjerno uništavaju gradske objekte i stambene zgrade kako bi usporili napredovanje naše vojske, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Jevgenij Prigožin, čelnik wagnerovaca, Putina poziva na kraj rata. Kaže - Rusija je u Ukrajini ostvarila ciljeve specijalne vojne operacije jer je napravila kopneni koridor do Krima, odsjekla Azovsko i Crno more te uništila velik dio vojno aktivnog muškog stanovništa. Iz Kremlja na Prigožinovu izjavu zasad nema komentara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!