Ukrajini status kandidata; Rusija prozvala EU za licemjerstvo

19:16 / 17.06.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

EU zastava

EU zastava

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska komisija predložila je Ukrajini status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Najbrže je to doneseno mišljenje Europske komisije o nekoj kandidaturi za članstvo. Naime, Ukrajina je zahtjev podnijela potkraj veljače, nekoliko dana nakon početka brutalne ruske agresije. Nije se dugo čekalo na reakciju Moskve.


Doista, danas je povijesni dan, ne samo za Ukrajinu, već i za Europu, koja nikada nije donijela ovako brzu odluku od tako važnog značenja. Unatoč ruskoj agresiji i razaranjima u toj zemlji, Bruxelles je prepoznao ukrajinsku želju za poštovanjem europskih vrijednosti.

- Komisija je dala preporuku, prvo - zato što Ukrajina doista ima europsku perspektivu, i drugo - zato što zaslužuje status kandidata. Ali naravno, pred Ukrajinom je put na kojem mora provesti duboke i važne reforme, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Ukrajinski predsjednik Zelenski odmah objavljuje tvit, zahvaljuje cijeloj Europi i obećaje predani rad.

- Ovo je naš prvi korak prema članstvu, ali vrlo važan u približavanju konačnoj pobjedi. Hvala predsjednici Komisije i svim članovima na ovoj povijesnoj odluci, tvitao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Iz Moskve odmah stižu reakcije, skromne i oprezne, ali upozoravajuće. Ne uspoređuju tu odluku sa zahtjevom Ukrajine za članstvom u NATO-u, ali i u tom europskom potezu Kremlj vidi mnogo problema.

- Sve je to jedna posebna dimenzija, ali svejedno zahtijeva našu veliku pozornost jer smo svjesni intenzivnih napora koje Unija provodi na povećanju njihove obrambene sigurnosti na našim granicama. Sve ovo što se događa za nas je vrlo važno, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Šef ruske diplomacije u svojim nastupima sve manje bira diplomatski rječnik, stvari naziva - kako on tvrdi - pravim imenom, pa Europsku uniju nakon te odluke proziva za licemjerstvo.

- Sve ovo znači samo jedno, Unija je opet zažmirila na jedno oko kada se govori o poštovanju demokratskih kriterija u odnosu na Ukrajinu, dok je prema drugim zemljama koje čekaju poziv vrlo dosljedna u poštovanju tih istih kriterija, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Predsjednik Macron ne slaže se s tom tezom, spreman je o svemu razgovarati i opet nudi novi diplomatski angažman.

- Francuska želi pomoći Ukrajini i zbog toga je spremna na razgovor s Moskvom, a to konkretno znači da ako susret s Putinom može donijeti bilo kakvu korist, ja sam spreman za njega, rekao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

No Moskva nema želje za novim razgovorima, ona reagira na sankcije koje su joj nametnute, pa je tako Francuska od danas bez ruskog plina, a slična se sudbina ovih dana sprema Italiji i Slovačkoj.

- Sankcije koje su nam uveli lude su i bezobzirne. Plan zapada bio je da gospodarskim 'blitzkriegom' uništi rusko gospodarstvo, ali on nije uspio. Europska unija nanijela je štetu sama sebi. Ništa od onog što rade da bi nas uništili, ne polazi im za rukom, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

U međuvremenu rat u Ukrajini i dalje bjesni. Danas je na meti ruskog topništva Harkiv, ciljevi su najčešće civilni, a sve kako bi se demoraliziralo stanovništvo koje pokušava normalno živjeti. Ukrajina i dalje traži i dobiva oružje sa zapada, a ruska vojska ne posustaje u ostvarivanju zacrtanog cilja - zauzimanja cijele regije Donbas.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!