11:07 / 21.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ukrajinka za HRT: Ako se dogodi nuklearna nesreća, nismo sigurni nigdje

Olha Lyashchuk

Olha Lyashchuk

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Grad Rivna nalazi se na zapadnom dijelu Ukrajine, bliže granici s Bjelorusijom, i otprilike je tisuću kilometara udaljen od Zagreba. Prije nekoliko dana Rivnu smo upoznali putem televizije, kada je tamo emitirano granatiranje TV tornja. Građane Rivne nemaju mira.

"Nismo naviknuli živjeti u ratu"

- Po noći često imamo zračne uzbune. Grad se budi po noći, odjekuju eksplozije, nismo naviknuli živjeti u ratu. Iako on traje osam godina, ovo je prvi put da grad zaista osjeća rat. Nastojimo živjeti normalan život – tko radi, odlazi na posao, tko je nezaposlen pokušava pomoći na bilo koji način onima koji se nalaze u istočnom dijelu zemlje. Teško je bilo što planirati, jer može biti prekinuto zračnom uzbunom. Dječji vrtići ne rade, a škole rade na daljinu, kazala je Olha Lyashchuk, koordinatorica NGO (nevladine organizacije) "ECOCLUB" Rivne.

Cijeli svijet pozorno prati što se događa, s posebnim naglaskom na nuklearke kojih je u Ukrajini mnogo – jedna od njih nalazi se upravo u Rivni. Napada na njihovu nuklearku zasad nije bilo. 

"Prvi put u svjetskoj povijesti rat se vodio na nuklearnim elektranama"

- Pored našeg grada zapravo se nalaze dvije nuklearke, jedna 30, a druga 80 kilometara od grada. Pored njih još nema direktnih borbi, ali prijeti im raketiranje iz zraka. Nažalost, Ukrajina ne može spriječiti napadanje iz zraka, naglasila je Olha.

Trenutno su, kaže, u Ukrajini zauzete dvije nuklearne elektrane – ona u Černobilu, te Zaporožje.

- Prvi put u svjetskoj povijesti rat se vodio na nuklearnim elektranama. Postoji i opasnost pored nuklearnih elektrana, jer tamo postoje bazeni istrošenog nuklearnog goriva koje je tisuću puta više radioaktivno poslije obrade. Takvo gorivo se drži prekriveno slojem vode i stalno se mora hladiti. Za rad ovih crpki potreba je električna energija, koja se u nuklearku oprema izvana putem dalekovoda – ako nema struje, temperatura vode će porasti, što može dovesti do eksplozije i topljenja opne istrošenog nuklearnog goriva, što oslobađa radijaciju. Nažalost, zbog stalnih raketiranja često se prekida dovod struje i oštećeni su dalekovodi na obje stanice. Jedan dalekovod je, na sreću, popravljen ali nitko ne može jamčiti da će raketiranje prestati, istaknula je Lyashchuk.

"Osoblje koje je iscrpljeno može lakše pogriješiti"

Problem kod Zaporoške nuklearke, ističe, je u tome što je gorivo svježe, stoga je hlađenje još potrebnije.

- Ima puno višu temperaturu nego u Černobilu. Tri od četiri dalekovoda su bila oštećena – trenutno rade samo dva. Problem je i osoblje elektrane, jer moraju biti koncentrirani i odmorni, a u Černobilu su radnici bili prisiljeni raditi gotovo mjesec dana u vrlo složenim uvjetima. Tek je jučer 46 dragovoljaca zamijenilo svoje kolege tamo. Osoblje koje je iscrpljeno i pod takvim ratnim pritiskom može lakše i pogriješiti – to može dovesti do nesreće, dodala je. 

"Ako se dogodi nuklearna nesreća, nismo sigurni nigdje u Europi"

ECOCLUB organizacija, u kojoj radi Lyashchuk, ekološka je organizacija koja se bavi očuvanjem energije te prijelazom na obnovljive izvore energije, kao i klimatskim promjenama.

- Educiramo stanovništvo o tim problemima, jer želimo da se naša zemlja razvije u 'zelenom' smjeru, i više ne doživljava slične katastrofe koje proživljava trenutno. Sad, u vrijeme rata, više pažnje posvećujemo pomoći našim kolegama koji se nalaze u iznimno teškim uvjetima, te ne mogu zadovoljiti elementarne potrebe – nemaju pristupa hrani, lijekovima, vodi. Pokušavamo im dopremiti takvu pomoć, da im barem tako olakšamo trenutnu situaciju, kazala je. 

Dodala je kako, kao majka dvoje djece, stalno razmišlja da i sama napusti Ukrajinu.

- Međutim, postoje gradovi u Ukrajini koji su trenutno u puno goroj situaciji nego Rivna. Svjesna sam da, ako se dogodi nuklearna nesreća, nismo sigurni nigdje u Europi. Naravno, ako postoji ratna opasnost, pokušat ću skloniti djecu na sigurno. Sad pokušavamo pomoći kako možemo – čak i djeca slikaju crteže i pišu pisma potpore vojnicima. Dokle god to možemo, ostat ćemo ovdje, poručila je Olha.

"Rat iznimno loše utječe na ekonomiju"

Dodaje kako se u gradu Rivni još uvijek može normalno živjeti.

- Imamo stabilan dovod struje i rade sve komunalne ustanove, rekla je. 

Kad jednom stane rat, bit će vrlo složeno procijeniti koliko će Ukrajini trebati da prijeđe na zelenu energiju. Naime, Ukrajina ima najveći broj nuklearnih elektrana u Europi.

- Rat iznimno loše utječe na ekonomiju. Procjene stručnjaka prije rata govorile su da će Ukrajina do 2050. godine prijeći na malo manje od sto posto izvora obnovljive energije. Veliku ulogu u tome ima i zajednica, koja također može ulagati u obnovljive izvore energije. Vjerujem da je u takvom slučaju prijelaz apsolutno realan, zaključila je Lyashchuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!