"Ukrajinski izvoz žitarica kreće ovog tjedna prema dogovoru"

27.07.2022.

12:34

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ukrajinski izvoz žitarica kreće ovog tjedna

Ukrajinski izvoz žitarica kreće ovog tjedna

Foto: - / Shutterstock

Sjedište za nadzor izvoza ukrajinskih žitarica trebalo bi danas biti otvoreno u Istanbulu, nakon što je prošlog tjedna pod okriljem UN-a postignut dogovor o tome, a visoki turski dužnosnik rekao je da će prvi brod vjerojatno isploviti iz crnomorskih luka za nekoliko dana.

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u petak, uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih naroda, o ponovnom pokretanju izvoza žitarica i gnojiva, koji je bio blokiran ratom, kako bi se ublažila međunarodna kriza s hranom.

Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu nadzirat će isplovljavanje iz tri ukrajinske luke u kojima brodovi moraju zaobići mine, te će provoditi inspekcije brodova u potrazi za oružjem. Sva plovila prolaze kroz turske vode.

Turski dužnosnik rekao je da su svi detalji razrađeni, uključujući sigurnu rutu za brodove, koja neće zahtijevati čišćenje od morskih mina.

- Neće trajati više od nekoliko dana. Čini se da će prve žitarice biti utovarene ovaj tjedan i da će se pokrenuti njihov izvoz iz Ukrajine, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dogovor oko izvoza je gotovo odmah bio doveden u pitanje nakon što je Rusija ispalila krstareće rakete na luku Odesa, najveću u Ukrajini, u subotu ujutro, samo 12 sati nakon ceremonije potpisivanja sporazuma u Istanbulu.

No i Moskva i Kijev objavili su da će nastaviti s provođenjem sporazuma, prvim velikim diplomatskim pomakom u sukobu koji je sada ušao u šestom mjesecu.

Sve strane će imenovati predstavnike u Zajedničkom koordinacijskom centru koji će pratiti provedbu plana.

Ukrajina i Rusija činile su oko trećinu svjetskog izvoza pšenice prije ruske invazije na susjednu državu 24. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!