23:04 / 19.02.2022.

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

NATO: Sve upućuje na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska

Foto: General Staff of the Ukrainian Armed Forces / Reuters

Na istoku Ukrajine sve je napetije između ukrajinske vojske i proruskih separatista. Odjekuju eksplozije, a dvije se strane međusobno optužuju za provokacije. U granatiranju proruskih separatista ubijena su dvojica ukrajinskih vojnika. Čelnici zapadnih zemalja s Konferencije o sigurnosti u Muenchenu još su jednom upozorili Moskvu da će u slučaju napada na Ukrajinu odgovoriti ozbiljnim političkim i ekonomskim sankcijama.  

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

- Sve upućuje na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. "Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, nego dolaze novi." Kazao je kako postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Iako prijeti eskalacija, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba. 


- Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama, rekao je.

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti vezano uz pitanje može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

- Pomažemo Ukrajini da ojača svoju obrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama, rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika. Prema njegovim riječima, trenutačno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, nego "je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti".

Proruski separatisti otvorili vatru na naselja

Ukrajinska vojska izvijestila je da su proruski separatisti otvorili vatru na više od 30 naselja duž bojišnice koristeći se teškim topništvom. Ubijena su dvojica ukrajinskih vojnika, a četvorica ranjena.

- Imamo povećan broj slučajeva kršenja prekida vatre. Neprijatelj topnički djeluje - od jutra imamo više od 80 napada, rekao je ukrajinski vojnik.

Separatisti tvrde pak da su Ukrajinci prvi počeli s granatiranjem te da su morali odgovoriti. Tamošnje vlasti proglasile su i opću mobilizaciju.

- Pozivam sve muškarce naše republike, koji su sposobni nositi oružje, da brane svoje obitelji, djecu, žene, majke. Zajedno ćemo ostvariti željenu pobjedu, nužnu za sve nas, štiteći Donbas i sve ruske ljude, rekao je Denis Pušilin, čelnik samoproglašene proruske republike Donjeck.

U iznimno napetom trenutku ruska vojska počela je veliku vojnu vježbu u kojoj sudjeluju i postrojbe Crnomorske i Sjeverne flote. U sklopu manevra velikih razmjera ispaljene su balističke i krstareće rakete. NATO upozorava da je duž ukrajinske granice i dalje raspoređeno oko 160 tisuća ruskih vojnika, a Amerikanci tvrde da takav raspored snaga izgleda kao priprema za napad.

- One se sada trebaju preusmjeriti u borbeni poredak i krenuti prema granici. To znači napad. Ondje je i logistika, zrakoplovstvo, poljske bolnice, zapovjedna mjesta. I kao netko tko je to radio, mogu vam reći da je to točno ono što trebate ako želite poduzeti napad, rekao je Lloyd Austin, ministar obrane SAD-a.

Zapadni lideri okupili su se na Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. Europi ponovno prijeti rat, taj rizik je sve samo ne izbjegnut, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz. Američka potpredsjednica poručila je pak da svaka zemlja ima pravo izabrati svoju vlast i svoja vojna savezništva te da se Moskva i dalje ponaša prema dobro poznatom scenariju.

- Rusija će glumiti neznanje i nevinost. Stvorit će lažne pretpostavke za napad, gomilati snage i oružje svima pred očima, rekla je Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poslao je pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu nudeći dodatne razgovore, a britanski premijer Boris Johnson pozvao je Moskvu da povuče svoje snage, naglasivši da bi invazija bila katastrofa za Europu, Ukrajinu, ali i za Rusiju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!