09:26 / 17.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Međusobne optužbe za incidente

Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Ukrajinski separatisti optužili vladine snage za oružane napade

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / REUTERS

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija i ukrajinske snage međusobno se optužuju za granatiranje preko linije razdvajanja na istoku zemlje. Kijev je ocijenio da incidenti izgledaju kao provokacija u trenutku kada je Rusija rasporedila velike vojne snage na granici.

Ukrajinski dužnosnici optužili su separatiste u Donbasu koje podržava Rusija za granatiranje sela na području pod kontrolom Ukrajine.

Pogođena je zgrada seoskog dječjeg vrtića, tvrde svjedoci na terenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je o granatiranju s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom nakon što je Kijev pozvao svoje saveznike da osude incident.

Glasnogovornik Kremlja kaže da je Kijev započeo provokacije te da je situacija u Donbasu alarmantna.

- Nema planova za pregovore s Kijevom, ali zabrinuti smo. Više puta smo upozoravali da bi pretjerana koncentracija ukrajinskih oružanih snaga u blizini crte razgraničenja, zajedno s mogućim provokacijama, mogla predstavljati opasnost. Provokacije traju. Prema izvještajima na terenu prvi napad došao je iz Ukrajine. Ovo su uznemirujuće informacije. Pratimo situaciju. Nadamo se da će zapadne zemlje upotrijebiti sav svoj utjecaj da upozore kijevske vlasti na eskalaciju, izjavio je Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Četiri napada teškim naoružanjem

Separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata, objavio je njihov predstavnik.

Ukrajinski separatisti poručili su da još pokušavaju utvrditi je li u tim napadima netko ozlijeđen ili ubijen. Nije odmah bilo jasno koliko su incidenti ozbiljni, a izostala je i trenutačna reakcija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, iako je u posljednjih nekoliko dana smanjila broj svojih promatrača.

Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

U priopćenju se navodi da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i mitraljeze.

Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći se teškim naoružanjem koje bi prema sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno, naveli su separatisti u svom priopćenju.

Ukrajina odbacuje optužbe

Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obratno i da su separatisti granatirali vladine trupe.

Slični incidenti nisu rijetkost posljednjih osam godina, međutim ovaj najnoviji sukob ukrajinskih separatista i vladinih snaga ima dodatno značenje jer se događa u kontekstu aktualnih rusko-ukrajinskih tenzija.

Rusija poriče, Zapad prijeti sankcijama

Iako Rusija poriče da planira ikakve napade, Zapad tvrdi suprotno i prijeti Rusiji sankcijama ako napadne Ukrajinu.

Svaka eskalacija konflikta u višegodišnjem sukobu ukrajinske vlade i proruskih separatista koji su 2014. zauzeli dio teritorija u istočnoj Ukrajini, mogla bi dodatno pojačati aktualne napetosti.

Američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila.

Rusija je ovog tjedna objavila da, nakon provođenja vojnih vježbi, povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu učinila. SAD pak izražava sumnje da je Moskva zapravo povećala svoje snage za čak 7000 vojnika.

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je izglasao slanje zahtjeva predsjedniku Vladimiru Putinu da prizna neovisnost samoproglašenih proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini, Luganska i Donjecka.

Kremlj je dao naslutiti da Putin to zasad ne planira učiniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!