Ukrajina zarobljena u borbi dvaju svjetova - totalitarnog režima i demokracije

16.02.2022.

23:09

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Plava i žuta boja diljem zemlje, kao simbol jedinstva i snage volje. Dvjesto metara duga ukrajinska zastava razvijena je i na kijevskom Olimpijskom stadionu. 

video thumb

- Moja je građanska dužnost biti danas ovdje. Dan jedinstva izraz je patriotizma.

- Za mene ono podrazumijeva jedinstvo cijele zemlje pod jednom zastavom i jednom himnom. Ono kaže - Ne ratu, mi smo za mir!, rekao je stanovnik Kijeva Bohdan Kornomaz.

- Prošle noći ja i mnogi Ukrajinci čekali smo početak rata, ali to se nije dogodilo. Već dugo vjerujem da do toga neće doći jer znamo da su ukrajinska vojska i ukrajinski narod pokazali da smo spremni oduprijeti se Rusiji, kazao je student iz Harkiva Mihail Risenberg.

Posljednja tri mjeseca grad koji opisuju kao utočište u slučaju ruskog napada priprema se za život u izvanrednom stanju. U Lavovu mogu osigurati pitku vodu i ako nestane struje, zalihe lijekova i zavoja dostatne su za tri mjeseca.

- Ukrajina je trenutačno zarobljena u borbi dvaju svjetova - totalitarnog režima i demokracije. Ja sam optimist, vjerujem da ćemo pobijediti. Jer to je naša zemlja, ne uzimamo ništa tuđe, naglasio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij

U drugom po veličini ukrajinskom gradu, Harkivu, samo četrdeset kilometara od granice s Rusijom, druga priča. Nacionalna garda spremna je za moguću eskalaciju stanja.

- Pratimo situaciju gledajući vijesti, ali ne dopuštamo da nas obuzme panika. Moramo biti spremni na sve. Sukob može izbiti svakog trenutka, istaknula je stanovnica Harkiva Marija Baravska.

Na tržnici u odmetnutom Donecku atmosfera prividnog mira i neizvjesne budućnosti. Dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine i ekonomski i vojno pupčanom su vrpcom vezane uz službenu Moskvu, koja stanovnicima Donbasa i dalje izdaje ruske putovnice.

- Svakome je jasno da postoji vjerojatnost izbijanja rata, ali nećemo podizati paniku i isprazniti sve police u trgovinama kao 2014., dodao je stanovnik Donecka Oleg.

Nakon formalnog zahtjeva Dume da Kremlj prizna neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, čeka se potez Vladimira Putina.

Mnogi se boje da bi osim miniranja Minskog mirovnog sporazuma rusko priznavanje Donecka i Luhanska moglo biti uvertira u formalno slanje ruske vojske u Donbas.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!