Zelenski: Situacija na jugu Ukrajine i u Donbasu izuzetno teška

01.04.2022.

07:25

Autor: V.G./Hina/HRT

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters TV

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da je situacija na jugu i regiji Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

- Bitke su pred nama. Još uvijek moramo ići težim putem kako bismo dobili sve što želimo, rekao je u kasnonoćnom video obraćanju, prenosi Reuters.

Vojni zapovjednik Kijeva Mikola Žirnov priopćio je u četvrtak kasno navečer da se situacija u glavnom gradu Ukrajine donekle ublažila. No, borbe su se, dodaje, nastavile na periferiji grada.

Žirnov je naglasio da se civilna infrastruktura obnavlja i napomenuo da je četvrtak bilo mirno te da ukrajinska vojska i službe spašavanja "čiste i razminiraju oslobođena područja".

Ipak pozvao je stanovnike Kijeva da budu oprezni i slušaju upozorenja o zračnim napadima, javlja Dpa.

Britanska vojna obavještajna služba priopćila je da Rusija preraspoređuje svoje snage iz Gruzije kako bi pojačala invaziju na Ukrajinu.

- Između 1200 i 2000 ruskih vojnika reorganizira se u taktičke skupine, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!