Kirilič: Život svakog Ukrajinca usmjeren je na obranu svoje zemlje

25.02.2023.

19:45

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Vasilj Kirilič

Vasilj Kirilič

Foto: HTV / HRT

Ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič gostovao je u Dnevniku HTV-a te rekao kako je život svakog Ukrajinca usmjeren na obranu svoje zemlje.

Vasilj Kirilič naglasio je kako svi rade na tome da se Ukrajina obrani.

- Snaži smo duhom i uvjereni da ćemo obraniti Ukrajinu. Hrvatska je prošla to razdoblje, vi ste lekcija za nas. Neprijatelj pokušava oduzeti od Ukrajinaca struju, kad ne uspijeva ništa na bojištu, da uništi temelj života, ali nije uspjelo. Mi smo jaki. Ukrajinci su ratnici svjetla. Navikli smo i imamo način kako obraniti svoju državu, rekao je.

"Za pobjedu potrebno snažno oružje"


Smatra kako je Ukrajini za pobjedu potrebno snažno oružje.


- Trebamo protuzračne sustave obrane. Ukrajini je potrebna i "avionska koalicija". Za Ukrajinu je važno da se čuva međunarodna solidarnost i podrška Ukrajini. Bitno je nastaviti pritisak i sankcije protiv agresora, istaknuo je Kirilič.


Rekao je kako bi energetska sigurnost, nuklearna sigurnost, oslobađanje zarobljenika te da ruska vojska napusti Ukrajinu, dovelo do toga da se može govoriti o nekim stvarima i završetku rata.


"Kad govorim Buča, mislim na Vukovar"


Spomenuo je i stradanja u ukrajinskim gradovima.


- Kad govorim Buča, mislim na Vukovar. To je grad mučenik i svjedok ovog genocida protiv čovječanstva. To je više od 20 masovnih grobnica. Pokopani su žene, djeca i stariji, vezanih ruku te silovani. To mora boljeti svakog slobodnog čovjeka, rekao je.


Naglasio je kako su izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj prihvaćene na obiteljski način.


- Ukrajinci koji su došli zbog rata u Hrvatsku - oduševljeni su. Osjećaju se kao kod kuće. To je svjedok da ste i vi prošli teško razdoblje. Zahvaljujem Hrvatima i Hrvaticama na obiteljskom prijemu Ukrajinaca. Dugujem zahvalnost braniteljima i Hrvatskoj te Hrvatima i Hrvaticama i Vladi Republike Hrvatske na snažnoj podršci Ukrajini, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!