Dolazak Leoparda - snažan poticaj ukrajinskoj vojsci

25.02.2023.

19:12

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tenkovi Leopard

Tenkovi Leopard

Foto: Krystian Maj/Chancellery of Prime Minister of Poland / Reuters

Rusiji su nametnute dosad najoštrije sankcije, a Ukrajini sa zapada stižu nove pošiljke oružja.

Sigurno među prvima, osobno testira tenk Leopard njemačke proizvodnje - brat gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, Vladimir. Nakon pune godine rata i patnje u njegovoj zemlji, bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji, zahvaljuje Njemačkoj i slobodnom svijetu na pomoći.

- Prije godinu dana nisam mogao ni pomisliti da ću voziti ovu 'mačku'. Godina rata u Ukrajini. Godina patnje. I godina u kojoj postajemo snažniji nego ikad. Snažni kao ovaj tenk, rekao je Vladimir Kličko, bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji.

U zemlju su jučer stigla četiri tenka Leopard iz Poljske, Varšava ih šalje još 10, čekaju se četiri iz Njemačke te jednako toliko iz Kanade, pa iz Švedske i još nekih zemalja.

Europska unija dogovorila je deseti paket sankcija protiv Rusije. Dosad najoštrije sankcije odnose se na "ciljane ograničene mjere protiv pojedinaca i entiteta" koji su podržali rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i isporučili bespilotne letjelice Moskvi, kojima se ona koristi u ratu. Paket, među ostalim, uključuje i stroža izvozna ograničenja robe i tehnologije dvojne namjene.

Istodobno, Bijela kuća objavila je da će se SAD koordinirati s drugim državama skupine 7 svjetski najrazvijenijih zemalja, kako bi uveli nove sankcije Moskvi. Administracija predsjednika Joea Bidena odobrila je novi paket oružja vrijedan 2 milijarde dolara za dodatno naoružavanje Kijeva. No, nije spremna popustiti pritiscima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji silno želi američke višenamjenske borbene zrakoplove iznimne prilagodljivosti.

- Šaljemo mu ono što naša iskusna vojska misli da mu sada treba. Trebaju mu tenkovi, treba mu topništvo, treba mu protuzračna obrana, uključujući još jedan Hajmars. Postoji nešto što mu je potrebno sada i što mu mi šaljemo, kako bismo ga stavili u poziciju da može ostvariti prednost ovog proljeća i ovog ljeta, sve do jeseni, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Na njujorškom East Riveru, ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija prekida minutu šutnje kojom Ujedinjeni narodi obilježavaju godinu od početka rata u Ukrajini.

- Gospodine predsjedniče, ustajemo kako bismo odali počast svim žrtvama onoga što se dogodilo u Ukrajini, počevši od 2014., svim stradalima. Svi životi su neprocjenjivi. I zato ustajemo kako bismo odali počast svima njima, rekao je Vasilij Nebenzija, veleposlanik Ruske Federacije pri UN-u.

U samoj Ukrajini predsjednik Volodimir Zelenski uvjeren je kako njegova zemlja, uz pomoć Njemačke i drugih saveznika, može zaustaviti rusku agresiju ove godine.

- Je li moguće da pobijedimo? Da, sposobni smo za to, ujedinjeni, odlučni i nepopustljivi. Sposobni smo stati na kraj ruskoj agresiji ove godine, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinska vojska izvještava o 27 ruskih zračnih napada i 75 napada iz višecijevnih raketnih bacača u posljednja 24 sata. Ofenzivni napori Moskve i dalje su koncentrirani na industrijski istok i sjeveroistok Ukrajine.

Pet civila ranjeno je u istočnoj pokrajini Doneck, gdje je teritorij grubo podijeljen između ruske i ukrajinske kontrole.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!