Umirovljeni general Lukić: U ratnim uvjetima obuka traje znatno kraće

01.02.2023.

08:55

Autor: T.V./HRT

Umirovljeni general Marko Lukić

Umirovljeni general Marko Lukić

Foto: HTV / HRT

Uoči pune godine dana otvorene invazije Rusije na Ukrajinu više nema dvojbi, većina zapadnih zemalja i SAD, odnosno NATO, otvoreno su vojno stali iza Kijeva. Upotpunila je to i izjava i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije koji je poručio "ratujemo sa Zapadom". Istodobno Kremlj je priznao da je dodatno tajno mobilizirao gotovo 10 000 vojnika za nastavak rata u Ukrajini.

Koliko će duga biti prilagodba ukrajinskih oružanih snaga za uporabu suvremenih zapadnih tenkova i vojne opreme, odnosno što očekivati na bojišnicama na dan obilježavanja rusko-ukrajinskog rata koji poprima globalne razmjere, u Studiju 4 otkrio je umirovljeni general Marko Lukić.

- Osnovni je zadatak Zapada podržati Ukrajinu u trenucima kada je na nju izvreda agresija od Rusije. Cijela zapadna koalicija je to od samog početka rata definirala kao otvorenu agresiju jedne velike nuklearne sile na Ukrajinu i tražilo se rješenje kako pripomoći u tome, a da se NATO i zapadne zemlje ne uvuku izravno u sukob s Rusijom. Najveći rezultat svega toga je uspjeh ukrajinske vojske koja je izdržala prve udare koji su bili iznenađujući jer je pretpostavka bila, a i Rusi su postavili cilj, da će oni vrlo brzo srušiti vlast u Kijevu. To se nije dogodilo, ukrajinski narod i ukrajinska vojska dobro su se organizirali, održali se i uspjeli zadržati prodor i rušenje vlasti u Kijevu, ali i pad Ukrajine. Samo im je trebala logistika i materijalna potpora koju oni nisu imali u obujmu koji to ima Rusija, rekao je umirovljeni general Lukić.

Kaže kako ta potpora nije jeftina.

- Kao vojnik želim reći - podržavam tezu da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Rat je skup, rat je opasan, rat je iznimno nepoželjan u civiliziranom svijetu, u Europi, ali ako se već dogodio, onda ga treba lokalizirati ili zaustaviti u onom dijelu gdje je to eventualno moguće, poručio je.

Na pitanje koliko će Ukrajincima trebati da se obuče za suvremene tenkove Leopard ili britanske Challenge i koliko tenkovi mogu biti presudni za neku novu ofenzivu Ukrajinske vojske te je li Kijev za to uopće sposoban, umirovljeni general odgovorio je da u ratnim uvjetima obuka traje mnogo kraće.

- Rusiji se žuri jer na bojnom polju nema rezultat koji se očekivao. Možemo očekivati da će pokrenuti ofenzivu kako bi spriječili uvođenje novih snaga s ukrajinske snage. Uvođenje ovakve tehnike koja se nudi sa Zapada proces je koji neizbježno traje, međutim u ratnim uvjetima i vojnici i cijeli operativni sustav mnogo brže usvajaju znanja i prisiljeni su u kratkom vremenu svladati neka znanja koja bi u normalnim uvjetima obuke svladavali mnogo dulje, objasnio je Lukić dodajući da je samo pitanje kojom će brzinom Zapad moći opskrbljivati ukrajinske snage tehnikom.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!