Umro bivši papa Benedikt XVI.

31.12.2022.

Zadnja izmjena 19:01

Autor: M.M./Hina/HRT

Umro bivši papa Benedikt XVI.

Umro bivši papa Benedikt XVI.

Foto: Czarek Sokolowski / Reuters

Umirovljeni papa Benedikt XVI., prvi koji se odrekao službe u nekoliko stoljeća, umro je danas u samostanu Majke Crkve u Vatikanu u 96. godini, objavio je vatikanski glasnogovornik.

- S tugom vas obavještavam da je papa emeritus Benedikt XVI. umro danas u 9.34 u samostanu Majke Crkve u Vatikanu. 

Benedikt XVI. jedan je od najvećih teologa i najvećih papa našeg vremena. Svojim riječima i gestama modernizirao je i reformirao Crkvu, a među tim reformskim gestama možda je najjača bila odreknuće od službe, kazala je Anđela Jeličić Krajcar u središnjem Dnevniku. 

Pogreb pape emeritusa Benedikta XVI. predvodit će papa Franjo. To će biti prvi put u povijesti 
da jedan papa predvodi pogreb svog prethodnika. 

Papa emeritus Benedikt XVI. bit će sahranjen u podzemlju vatikanske bazilike gdje su i grobovi drugih papa. Za sada je poznato da će od službenih delegacija na pogrebu biti i delegacija Njemačke i Italije. 

Večeras je papa Franjo u bazilici svetog Petra predvodio tradicionalnu misu zahvalnicu na kraju godine i očekivano je spomenuo papu Benedikta XVI. Naglasio je njegovu ljubaznost, blagost, zahvalnost koju svi gaje prema njemu. No spomenuo je i veliku Benediktovu žrtvu koju sam Bog zna. Nakon mise zahvalnice papa Franjo je vjerojatno prvi put na Trg svetog Petra izašao u invalidskim kolicima, prošao kroz okupljene vjernike i kratko se zadržao u molitvi ispred jaslica, kazala je novinarka Jeličić Krajcar.

video thumb

Joseph Ratzinger: Nepokolebljiv čuvar vjere

Kad je njemački kardinal Joseph Ratzinger 19. travnja 2005. u četvrtom glasovanju izabran za 265. papu, postao je prvi poglavar Katoličke crkve iz Njemačke nakon devet i pol stoljeća.

Joseph Ratzinger, koji je kao papa uzeo ime Benedikt XVI., rođen je 16. travnja 1927. u Marktlu u Bavarskoj. Otac mu je bio policijski časnik, a većinu djetinjstva Ratzinger je proveo u mjestu Traunsteinu gdje je pohađao gimnaziju.

Navodno ga je kao petogodišnjaka zadivila crvena oprava minhenskog nadbiskupa koji je posjetio njegov gradić, a tu sklonost prema finoj garderobi donio je u Vatikan vrativši u uporabu dio papinskih odjevnih obilježja iz prošlih stoljeća.

Ratzinger je kratko vrijeme poput većine njemačke djece tijekom Drugog svjetskog rata bio član Hitlerjugenda, a National Catholic Reporter objavio je 1999. da je 1943. godine bio raspoređen u protuzračnu obranu tvornice BMW-a.

Ratzinger je, prema istom izvoru, zatim poslan na austrijsko-mađarsku granicu te je premješten natrag u Bavarsku gdje je dezertirao.

Budući papa kraj rata dočekao je kao američki ratni zarobljenik.

Od 1946. do 1951. studirao je na teološkom fakultetu u Freisingu, zatim i na sveučilištu u Muenchenu, a nakon toga se zaredio.

Teologija oslobođenja preblizu marksizmu

Predavao je na sveučilištu u Bonnu od 1959. do 1966. i zatim preuzeo katedru dogmatske teologije u Tuebingenu. Bio je začuđen količinom simpatija svojih studenata prema marksizmu, ideologiji koju je smatrao "tiranskom, brutalnom i okrutnom".

Poslije će postati vodeći protivnik teologije oslobođenja, pokreta za uključenje Crkve u društveni aktivizam, što je za njega bilo preblizu marksizmu.

Ratzinger, poliglot zaljubljen u klasičnu glazbu, posebice u Mozarta i Beethovena, bio je teološki savjetnik Drugog vatikanskog koncila, tada još smatran liberalom koji će nakon studentskih pokreta 1968. godine postati znatno konzervativniji.

Godine 1977. bit će imenovan nadbiskupom Muenchena i Freisinga. Kardinalom ga je proglasio Pavao VI. iste godine.

Božji rotvajler

Godine 1981. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nasljednikom hrvatskog kardinala Franje Šepera na položaju prefekta Kongregacije za nauk vjere, do početka 20. stoljeća poznate kao svete inkvizicije.

Zbog strasti kojom je čuvao katoličku doktrinu zaradio je nadimak Božji rotvajler.

- Njegovo imenovanje bio je čin čiste poslušnosti Papi. Wojtyla ga je htio. Ratzinger nije imao izgleda. Dvaput ga je odbio uz neko obrazloženje. Treći je put dobio zapovijed, zapisao je njegov biograf Peter Seewald.

Ratzinger će na tom položaju ostati sve do kraja života Ivana Pavla II. i izbora za njegova nasljednika.

Nitko se ne 'laktari' biti papa

U veljači 2013. najavio je da će se odreći papinske dužnosti jer je zbog poodmakle dobi, narušena zdravlja i prevelika tereta više ne može obnašati na odgovarajući način.

- Nitko nije sretan kad ga izaberu. Nitko se nikada nije 'laktario' do Svete Stolice, rekao je 28 godina prije nego što je sam bio izabran.

A njemu je posebno bilo teško naslijediti karizmatičnog prethodnika.

- Da Ivan Pavao II. nije postao papa, bio bi filmska zvijezda, da Benedikt nije papa, bio bi sveučilišni profesor, napisao je američki stručnjak za Vatikan John Allen.

Benedikt XVI. bio je prvi papa koji se odrekao dužnosti nakon 598 godina, čime je iznenadio i šokirao vjernike u svijetu, ali i svoj najbliži krug u Vatikanu.

Pontifikat mu je službeno završio 28. veljače 2013. nakon sedam godina, deset mjeseci i devet dana. Najprije se na dva mjeseca povukao u papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu, a poslije se skrasio u samostanu u Vatikanu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio opušten, umjeren i skroman, ali nepokolebljivo moralan. Ili kako je to opisao jedan kardinal, "ljubazan, ali tvrdoglav". Drugi je kazao da je Ratzinger imao mnogo vještina, "ali upravljanje nije bilo među njima".

Kao Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru, vratio se 2. svibnja u obnovljeni vatikanski samostan Mater Ecclesiae i živio daleko od očiju javnosti.

Iako su se mnogi propitivali kako će izgledati suživot dvojice papa u Vatikanu, što je nezabilježena situacija u njegovoj modernoj povijesti, sve je prošlo bez ikakvih napetosti jer se Ratzinger, kao što je i obećao, ni na koji način nije miješao u posao pape Franje.

U povodu smrti pape Benedikta XVI. na 4. programu u 17.10 emitiran je dokumentarni film o njegovu posjetu Hrvatskoj.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!