UN bi mogao Afganistanu smanjiti pomoć zbog napada na prava žena

09.03.2023.

00:49

Autor: P.F./Hina/HRT

Afganistanska obitelj živi na otvorenom prostoru

Afganistanska obitelj živi na otvorenom prostoru

Foto: Ali Khara / Reuters

Izaslanica UN-a u Afganistanu Roza Otunbajeva upozorila je Vijeće sigurnosti UN-a da će napad talibanske administracije na prava žena vjerojatno dovesti do pada pomoći i financiranja razvoja u zemlji.

Ujedinjeni narodi uputili su svoj najveći apel za pomoć zemlji ikada, tražeći 4,6 milijardi dolara u 2023. godini da bi dvije trećine stanovništva ili oko 28 milijuna ljudi preživjelo, rekla je izaslanica UN-a u Afganistanu Roza Otunbajeva.

Ona je na sastanku Vijeća sigurnosti o Afganistanu, koji se poklopio s Međunarodnim danom žena, napomenula da je pružanje pomoći ugroženo zabranama talibanske administracije ženama da pohađaju srednju školu i fakultet, posjećuju parkove i rade za humanitarne skupine. Ženama također nije dopušteno izlaziti iz kuće bez muškog srodnika i moraju pokriti lice.

- Oni sustavno uskraćuju ženama i djevojčicama njihova temeljna ljudska prava. Ove odluke nemaju nikakve veze s islamom ili afganistanskom kulturom i riskiraju daljnje učvršćivanje međunarodne izolacije zemlje, rekla je veleposlanica Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN-u Lana Nusseibeh.

SAD je bio najveći donator UN-ovog plana pomoći Afganistanu za 2022., dajući više od milijardu dolara. Na pitanje o mogućim rezovima, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Washington razmatra implikacije zabrana isporuka pomoći i da se blisko konzultira s Ujedinjenim narodima.

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast u kolovozu 2021. kada su se snage predvođene SAD-om povukle iz Afganistana nakon 20 godina rata, kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!