22:50 / 04.03.2021.

Autor: Hina/HRT

UN: U svijetu se godišnje baci milijardu tona hrane

Bacanje hrane

Bacanje hrane

Foto: Ilustracija/Slavko Midzor / Pixsell

U svijetu se svake godine baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20 posto namirnica dostupnih stanovnicima svijeta, prema izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi.

- Problem je ogroman s okolišnog, društvenog i gospodarskog gledišta, rekao je Richard Swannel, direktor za razvoj britanske nevladine organizacije WRAP, koautor "izvješća o indeksu bacanja hrane", koje objavljuje Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

- Ovo izvješće je do danas najopsežnije prikupljanje i analiza podataka o bacanju hrane, ističu autori.
 
Podaci za 2019. godinu su skupljani u 54 bogatih i zemalja u razvoju u vezi maloprodaje, restorana i kućanstava. Zaključili su da se godišnje baca 931 milijun tona hrane, u što nisu uračunate kosti, školjke i ostali nejestivi dijelovi. I to suprotno uvriježenom uvjerenju hrana se baca u svim zemljama, i bogatim i siromašnim, dok je prema podacima UN-a blizu 700 milijuna ljudi diljem svijeta gladno, a 3 milijarde nema pristup zdravoj hrani, od svjetskog stanovništva od 7,8 milijarda.

- Do sada se vjerovalo da se hrana baca u bogatim zemljama, rekla je koautorica Clementine O'Connor u UNEP-u, prenosi agencija France Presse. Ali naše izvješće pokazuje da u svakoj zemlji koju smo pratili postoji problem bacanja hrane u kućanstvima.

Od 121 kilograma hrane koje se svake godine baci po stanovniku Zemlje, 74 kilograma ili puno više od polovice sa baca u kućanstvima. U postotku hrane koja je na raspolaganju potrošačima, 11 posto se baca u kućanstvima, 5 posto u restoranima i 2 posto u maloprodaji.

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), sastavila je izvješće o "gubicima" hrane na razini poljoprivredne proizvodnje i distribucije. Prema tim podacima, oko 14 posto namirnica u svijetu je izgubljeno i prije nego stignu do tržišta, vrijedne oko 400 milijarda dolara godišnje, ili blizu austrijskog BDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!