20:19 / 24.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

UN: Vjerojatno 300 mrtvih migranata u prevrtanju broda kod Jemena

David Gressly

David Gressly

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Dužnosnik UN-a rekao je u četvrtak da je moguće da je oko 300 migranata izgubilo život u nedavnom prevrtanju broda blizu jemenske obale.

Rezidentni i humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda David Gressly nije otkrio detalje, no pretpostavlja se da se referirao na incident u kojemu je ovaj mjesec more izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora kod mjesta Ras al-Arah, nakon što je migrantski brod potonuo u priobalju.


UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ovaj incident je prijavila na Twitteru 14. lipnja.


Komentari Gresslyja naglasili su rizike dugogodišnje migrantske rute od Afričkog roga prema bogatim Zaljevskim zemljama u potrazi za poslom. 


- Znamo da je postojao brod koji je prevozio migrante, a koji se prevrnuo, oko 200 ili 300 ljudi vjerojatno je nestalo, ne znamo broj, rekao je.


- U jemenskoj pokrajini Saada preko koje migranti pokušavaju prijeći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć i podršku, rekao je.


Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju.


Utapanja na ruti, kojom upravljaju krijumčari, učestala su.


Jemen, najsiromašnija zemlja Arapskog polutoka, zaglibio je u ratu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala protiv pokreta Huti 2015. godine, dok se 80 posto jemenske populacije oslanja na pomoć u preživljavanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!