Uoči teških izbora, Biden će održati posljednji skup na prijateljskom terenu

07.11.2022.

13:20

Autor: HRT/V.G./Hina

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Dan prije izbora za Kongres koji bi mogli jako ograničiti njegove ovlasti, američki predsjednik Joe Biden održat će u ponedjeljak skup na prijateljskom terenu.

Umjesto neke ključne neodlučne države, Biden će se obratiti pristašama u tradicionalno demokratskom Marylandu jer je u dobrom dijelu zemlje jako nepopularan.

Budući da su birači frustrirani rastućim cijenama, Bidenovi demokrati strahuju da bi na međuizborima u utorak mogli izgubiti kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.

Analitičari očekuju da će republikanci osvojiti kontrolu nad Zastupničkim domom, a možda i nad Senatom.

To bi bio kraj za Bidenove zakonodavne planove i otvorilo bi put za dvije godine potencijalno štetnih republikanskih istraga. Republikanski Senat mogao bi i blokirati imenovanja na dužnosti u pravosuđu i vladi.

Biden upozorava da bi pobjeda republikanaca mogla oslabiti same temelje demokracije.

- Demokracija je doslovno na kocki, rekao je na skupu u Yonkersu u New Yorku u nedjelju.

Mnogi republikanski kandidati isticali su neutemeljene optužbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su mu izbori 2020. bili ukradeni.

Mnogi od njih mogli bi postati guverneri ili članovi izbornih povjerenstava u ključnim neodlučnim državama te imati središnju ulogu na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Trump ima važnu ulogu u međuizborima. U ponedjeljak bi trebao održati govor u Ohiju.

Demokrati su s tijesnom većinom u Zastupničkom domu i Senatu omogućili Bidenu da ispuni obećanja da će ulagati u čistu energiju, boriti se protiv pandemije covida-19 i financirati obnovu cesta i mostova.

No potpora mu je pala zbog rastuće inflacije i kriminala. Podržava ga samo 40 posto Amerikanaca, po ispitivanju Ipsosa za Reuters u utorak.

Unatoč tome što Biden upozorava da je demokracija na kocki, mnogi demokrati stavljaju naglasak na praktičnija pitanja poput njihova rada na snižavanju cijena lijekova na recept i obrani socijalnog osiguranja.

Premda se u kampanji spominjao i pobačaj, ankete pokazuju da to biračima nije među najvažnijim pitanjima.

Biden zbog svoje nepopularnosti nije dobrodošao u mnogim najvažnijim državama u kojima su demokratski kandidati odbili pojaviti se s njime pred biračima i reći hoće li podržati njegov reizbor.

Umjesto toga on se pred kraj kampanje fokusirao na demokratska uporišta.

U ponedjeljak će govoriti na skupu u Marylandu s kandidatom za guvernera Wesom Mooreom koji bi trebao lako pobijediti i postati treći Afroamerički guverner u američkoj povijesti.

Glasalo je već više od 40 milijuna Amerikanaca, bilo osobno ili mailom.

Budući da neke države dopuštaju da se glasove pošalje mailom na sam dan izbora, trebat će pričekati nekoliko dana ili čak i tjedana za konačne rezultate.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!