18:57 / 18.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Upitno ukidanje restrikcija u Engleskoj

Premijer Boris Johnson u centru za cijepljenje

Premijer Boris Johnson u centru za cijepljenje

Foto: Jeremy Selwyn / REUTERS

Pitanje je hoće li Engleska moći u cijelosti izići iz karantene 21. lipnja nakon porasta broja zaraženih koronavirusom u dva grada i zbog straha od širenja indijske varijante virusa. Vladina revizija fizičkog distanciranja u Engleskoj, koja je trebala utrti put ukidanju restrikcija, mogla bi biti odgođena s kraja ovog mjeseca zbog porasta broja slučajeva zaraze indijskom varijantom koronavirusa B1617.2, prenio je BBC.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona izjavio je kako konačni datum ukidanja restrikcija "u ovom trenutku ne može biti definitivno određen".


- Indijska varijanta virusa mogla bi biti prijetnja tom procesu, a naša odluka temeljit će se na najnovijim podacima. Izradit ćemo planove čim to podaci dopuste, dodao je. 


Prema podacima Engleske agencije za javno zdravlje, prošli četvrtak u Britaniji je bilo 1 313 novozaraženih, a tjedan prije zabilježeno ih je 520.


Visok broj novih slučajeva zaraze utvrđen je u Londonu i sjeverozapadnom gradu Boltonu.


Premijer Boris Johnson u petak je kazao da bi širenje indijske varijante koronavirusa moglo "ozbiljno poremetiti napredak" u izlasku iz karantene.


Kako bi se suzbio porast broja zaraženih, ljudi koji čekaju drugu dozu cjepiva dobit će ih 8 tjedana nakon prve, umjesto 12 tjedana koliko je dosad bio preporučeni razmak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!