07:00 / 13.09.2018.

Autor: HRT

Uragan Florence sporo se kreće, trajat će danima

-

-

Foto: - / -

NASA-ine snimke potvrđuju da se Florence sporo kreće, što znači da će oluja trajati danima i prouzročiti katastrofalne poplave u još četiri savezne države. U šest je dosad proglašeno izvanredno stanje.
Istočna obala SAD-a priprema se za najjači uragan u posljednjih nekoliko desetljeća. Prema najavama, do kopna bi trebao stići noćas ili rano ujutro prema našem vremenu. Iako je blago oslabio - nastavljena je evakuacija dva milijuna ljudi. Neki ipak odbijaju napustiti svoj dom.

Snimke s obale Sjeverne Karoline potvrđuju da se središte oluje pomiče prema kopnu. Udarit će o njega na predjelu između Sjeverne i Južne Karoline. Trenutačno vjetrovi u središtu oluje kakva dosad nije viđena pušu brzinom od 165 kilometara na sat. "Bit će to jedan od najjačih uragana koji je zahvatio našu zemlju. Stanovništvo koje se nalazi na putu tih razornih oluja treba poslušati upute o evakuaciji. Zaštita života ima najviši prioritet. To i činimo, štitimo živote naših građana", poručio je predsjednik Donald Trump.

'Oluja života' potjerala 1,7 milijuna ljudi

Lovci na uragane u svojim 'Herculesima' prilaze najbliže moguće samoj oluji, ažuriraju podatke i šalju ih u središnjicu nacionalnog centra za uragane. Vjetrovi su slabiji i Florence je u ovom trenutku uragan druge kategorije na ljestvici od jedan do pet, ali prognoza o olujnom udaru nije promijenjena. Očekuju se valovi i do 4 metra. Neka područja u obje Karoline i u Virginiji čeka i do 1000 milimetara kiše na četvorni metar.

Vrijeme curi, poručuju iz agencije za izvanredna stanja. I ponavljaju da oni koji se još nisu evakuirali moraju to učiniti - što prije. Uz milijun i 700 tisuća ljudi kojima je naređena evakuacija, u pripravnosti je još njih oko deset milijuna. U Južnoj Karolini već su u prihvatnim centrima.  ni najtvrdoglaviji ipak ostaju na braniku kućnog praga.

NASA-ine snimke iz svemira potvrđuju da se Florence sporo kreće, što znači da će oluja trajati danima i prouzročiti katastrofalne poplave u još četiri savezne države. U šest je dosad proglašeno izvanredno stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!