Uragan Ida ojačao brže od predviđenog, približava se obali Louisiane

07:36 / 29.08.2021.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Uragan Ida

Uragan Ida

Foto: NOAA/Adrees Latif / REUTERS

Uragan Ida "ekstremno opasne", četvrte kategorije oko 8 sati prema lokalnom vremenu mogao bi udariti svom silinom u obalu Louisiane u SAD-u. 

Uragan Ida prošao je Kubu i ojačao. Vjetar bi mogao dosegnuti brzinu do 220 kilometara na sat, a morski valovi 5 metara. Riječ je o najjačoj oluji još od 1850.  

Uragan bi mogao poplaviti velik dio priobalnog područja Louisiane, čije se bolnice bore s porastom hospitaliziranih zbog COVID-a.


Tisuće su ljudi pokušale pobjeći iz New Orleansa posljednjim letovima. Oni koji ostaju, učvršćuju vrata i prozore.


- Naravno da sam zabrinut. Bježao sam od Katrine jer sam imao malu djecu. Djeca su mi sad odrasla pa ćemo ostati i nositi se s ovim kako znamo, rekao je jedan građanin.

video thumb

John Bel Edwards, guverner Louisiane, kazao je u srijedu da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara.

- Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet - budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara, poručio je Edwards.

video thumb

Uragan je ojačao brže no što su dužnosnici predvidjeli u subotu, dok se stanovnici područja uz Meksički zaljev pripremaju za evakuaciju, a poduzeća za privremena zatvaranja.


Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi.


Do ranog jutra u srijedu Ida je rapidno ojačala i postala je uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Ida se nalazila oko 160 kilometara južno od ušća rijeke Mississippi, a nosi ju vjetar od 215 kilometara na sat.

Država ne planira evakuirati bolnice


Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata, kazao je guverner Edwards.


- Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo, kazao je Edwards na novinskoj konferenciji u subotu poslijepodne.


Zabilježeno je 3400 novih slučajeva covida-19 u petak, a oko 2700 osoba je hospitalizirano.


- Razgovarali smo s bolnicama kako bi osigurali da njihovi generatori rade, da imaju više vode i zaštitne opreme, rekao je Edwards.


Vlasti su naredile evakuaciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.


- Ovo je moćna i opasna oluja - kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu, rekao je glavni medicinski dužnosnik Louisiane dr. Joseph Kanter.


Očekuju se nestašice struje


Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.


Tvrtke su smanjile proizvodnju "offshore" nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom. Regionalna cijena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!