Von der Leyen, Plenković i Tegeltija: Most koji spaja

30.09.2021.

11:07

Autor: M.M./P.F./HRT

Svečanost otvorenja mosta Svilaj između RH i BiH

Svečanost otvorenja mosta Svilaj između RH i BiH

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, gdje je s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom otvorila novi most koji povezuje Hrvatsku i BiH preko Save kod Svilaja.Prigodnom svečanosti na bosansko-hercegovačkom graničnom prijelazu Svilaj u promet pušten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zajedno su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta u promet.

Svečano otvorenje mosta pratio je novinar HRT-a Igor Rotim koji je u središnjem Dnevniku HTV-a  izvijestio o događaju i važnosti mosta za Hrvatsku.

- Iznimno je važan ovaj dio koridora 5C na više razina. Europski promet od Budimpešte prema jugu više neće biti usporen zbog obilaska prema graničnim prijelazima u Šamcu i Slavonskom Brodu i to danas u 16 dati kad je pušten promet preko mosta Svilaj može se izravno od Osijeka do Odžaka koji je 10-ak kilometara daleko odavde. Slijedi nastavak autoceste do Doboja pa dalje prema Zenici, a za 2 godine spojit će se i Hrvatska s Mađarskom u Baranji. To je trenutak kad bi morali postati vidljivi gospodarski učinci ovog projekta. Spajanje Hrvatske s BiH važno je i politički i za Hrvate iz BiH, ali i u kontekstu proširenja EU-a, rekao je.

- Hrvatski premijer ponovio je da će Hrvatska na sve načine pomoći BiH na tom putu, ali i da se hrvatski glas u toj zemlji mora čuti pri donošenju odluka. Na istom tragu je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila da će i dalje podržavati proširenje unije ali i da očekuje konkretne korake u provođenju ustavnih i izbornih reformi. U svom je govoru kazala kako BiH mora biti zemlja ravnopravnih građana i da ovaj most preko Save treba biti most oprosta razumijevanja i suradnje usmjerene na zajedničku budućnost, dodao je Rotim.

Von der Leyen: Most povezuje, BiH i zapadni Balkan pripadaju EU

- Ovo je poseban trenutak, Most Svilaj povezuje EU i Zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost, rekla je Ursula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj.

- BiH i cijeli zapadni Balkan pripadaju EU-u. U našem je zajedničkom interesu i vjerujem da je ovo naša sudbina. Moramo se suočiti s izazovima današnjice, poput epidemije, ekonomskog oporavka. EU je dosad donirala 1,3 doza cjepiva BiH, a u planu su i dodatne količine. Cijepljenje će u konačnici spasiti živote. Moramo uvjeriti stanovništvo da se cijepi i molim Vas da ih zajednički uvjeravamo, rekla je Von der Leyen.

Istaknula je da Unija sa zapadnobalkanskim prijateljima surađuje u cilju stvaranja radnih mjesta i povezivanja regije, a kao primjer je navela zajedničke planove s BiH o daljnjim ulaganjima u modernizaciju cestovnog i željezničkog koridora 5C.

Jasno je da regija mora izgraditi najvažniji most od svih most pomirbe. Dugujemo to žrtvama prošlih sukoba koji su rastrgali ovu prekrasnu regiju, rekla je šefica EK-a u obraćanju nakon ceremonije, zadnjeg dana svoje turneje kojom je posjetila šest država zapadnog Balkana.

Galerija
ŽUrsula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj, Foto: Ivica Galovi/Pixsell
Most Svilaj, Foto: Ivica Galovic/PixsellAndrej Plenković na otvorenju mosta Svilaj, Foto: Ivica Galovic/PixsellGranični prijelaz Svilaj, Foto: Ivica Galovic/PixsellZoran Tegeltija na otvorenju mosta Svilaj, Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Govoreći o napretku BiH prema članstvu u Uniji, von der Leyen je kazala kako je za to potreban hitan napredak u izbornim i ustavnim reformama.

- Da se poštuje ono što je dogovoreno, a to je da se garantira jednakost svih građana BiH. To je ključno za državu da bi napredovala prema Europi, rekla je predsjednika EK na granici dviju država.

- Budite sigurni, spremni smo svaki korak biti uz vas, kao prijatelji i partneri. Ali morate nam pomoći da vam pomognemo, dodala je.

Von der Leyen je kazala kako njezin posjet regiji pokazuje koliko je EU ozbiljna o europskoj perspektivi država zapadnog Balkana pa poručila da ih Bruxelles želi uz sebe.

Čelnici Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore idući će se tjedan s europskim vlastima u Sloveniji susresti na novom summitu EU-Zapadni Balkan, petom po redu. Šefica EK-a rekla je da je tijekom posjeta tim državama bila impresionirana njihovim napretkom i motiviranošću za članstvom. Von der Leyen je dodala kako je EU investicijskim planom za Zapadni Balkan predvidio 9 milijardi eura investicija.

- Sad nam trebate vi, da radite projekte u koje možemo investirati, zaključila je.

Plenković: Most koji spaja

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je rijeka Sava koja je najdulja prirodna granica između dvije susjedne i prijateljske države, između BiH i Hrvatske.

- Otvaramo još jedan most koji na spaja, još jednu poveznicu između RH i BiH, ali i poveznicu između EU i BiH. Izrazito mi je drago da je na ovoj prigodi s nama predsjednica EK jer njezin dolazak ovdje uistinu naglašava simboliku spajanja. On simbolizira i vrijednosti koje na s povezuju, a to je prije svega zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje i poštovanja te želja da komuniciramo bez ometanja i da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, rekao je Plenković.

- Europa su i vrijednosti demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, tržišno-socijalno gospodarstvo, Ali Europa, kao što mi u Hrvatskoj znamo sada nakon 8 godina članstva, su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi, radna mjesta, obrti, tvrtke te napredovanje i razvoj u svakom pogledu. Stoga danas moramo biti zadovoljni da je ovaj projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz financijsku potporu europskih institucija. On je zasigurno samo jedan od onih mostova koji će povezati RH i BiH. Već iduće godine bit će most kod Nove Gradiške. To znači da jačanjem infrastrukturnog povezivanja povezujemo naše narode, naša gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu, dodao je premijer.

- Posebna vrijednost ovog projekta je taj što se nalazi na međunarodnom koridoru Vc. Predstoji izgraditi nešto više od 200 km tog koridora. Hrvatska će već iduće godine završiti preostali dio od Osijeka do mađarske granice, slično će napraviti i Mađarska do Hrvatske te kada se kompletira ovaj koridor imat ćemo punu dimenziju i vrijednost i ulogu ovog mosta kod Svilaje, rekao je Plenković.

Jačanje odnosa s BiH

- Želimo iskoristiti ovu prigodu da jačamo odnose s BiH. Imamo 1000 km dugu granicu, koja nas ne razdvaja, nego povezuje. Rekao sam puno puta da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH jer znamo koliko je bitno da budemo povezani i koliko takve fizičke prepreke mogu negativno utjecati na odnose između naših naroda. No to ne znači da nećemo intenzivno surađivati kada je riječ o zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija, da nećemo zajednički surađivati u svim drugim područjima koja će unaprijediti naše odnose, dodao je.

Plenković na otvorenju mosta Svilaj

Plenković na otvorenju mosta Svilaj

Foto: HTV / HRT

Plenković: Iznaći rješenje za izborni zakon

- Idućeg tjedna je novi sastanak na vrhu čelnika država EU i država Zapadnog Balkan. Bit će to prigoda da se na stol stave svi aspekti daljnjeg paketa ekonomskog paketa i infrastrukturne pomoći. Bit će to prigoda i da se pošalje snažna politička poruka da je proces proširenja živ, da traje, da privlačnost EU za BiH znači daljnje reforme i u gospodarskom i u socijalnom smislu. Isto tako bit će prigoda za izgradnju međusobnog povjerenja, a to međusobno povjerenje može se graditi samo ako su tri konstitutivna naroda u BiH uistinu ravnopravna. A to znači poštivanje onoga što je dogovoreno u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu na konceptu jedne države, dva entiteta i tri ravnopravna naroda, kao i svih drugih u BiH, i stoga se mi zalažemo i podržavamo napore svih političkih stranaka u BiH i institucija BiH, uz potporu međunarodne zajednice, da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama izbornog zakona koje u budućnosti neće dovoditi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u situaciju da nemaju svojeg legitimnog predstavnika u najvišim institucijama BiH, istaknuo je Plenković.

- To govorim kao veliki zagovornik i prijatelj BiH, naglasio je te dodao da će se BiH pomoći oko cjepiva te ekonomskih ulaganja i razvoja.

- Zajedničke vrijednosti, povjerenje, pomirenje temeljna su načela koja nas okupljaju na kojima ćemo dati svoj doprinos i kao susjed i kao prijateljska zemlja te nadasve svojim utjecajem kao članica EU-a da pomognemo BiH u svim mogućim aspektima u njezinom napretku i blagostanju svih njezinih građana, rekao je  Plenković.

Želimo ispraviti lošu anomaliju. Nije dobro da se jedan konstitutivan narod ne osjeća dobro i nezastupljeno, to nema smisla. Zamislite da je takva situacija s Bošnjacima ili Srbima, bi li oni bili zadovoljni?, upitao je.

Idući izbori u BiH su u listopadu iduće godine, a hrvatski premijer kazao je kako je dobra praksa u svijetu da se promjene izbornog zakona trebaju učiniti najkasnije godinu dana prije održavanja izbora, zbog čega su pregovori sada u intenzivnoj fazi.

- Ne možemo reći da je pravo svakog pojedinca zagarantirano, a da onda ono što se dogovorilo ne bude ispoštovano. To nije dobro za budućnost BiH i to govorim kao njezin prijatelj, rekao je.

 Zoran Tegeltija na otvorenju mosta Svilaj

Zoran Tegeltija na otvorenju mosta Svilaj

Foto: HTV / HRT

Tegeltija: Ovaj most će za građane BiH i RH biti mnogo više od građevinskog objekta

- Sretan sam što danas zajedno sa svima vama svjedočim završetku ovako izuzetno važnog projekta za naše dvije zemlje, što svjedočimo zajedničkom uspjehu naših zemalja uz podršku EU. Malo je ovako velikih projekata koje smo realizirali, a da s nama nisu bili prijatelji iz EU-a. Zajedno smo pokazali da imamo vještina i znanja, hrabrosti da zajednički projektiramo, gradimo i financiramo jedan ovako važan projekt, projekt koji je važan za sve zemlje koje su naslonjene na paneuropski koridor 5C, rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- Izgradnja i najmanjeg mosta bilo gdje u svijetu dokazuje sposobnost ljudi da grade, ali istovremeno simbolizira povezivanje ljudi, trgovine, ekonomija, kultura. Izgradnja mosta kao što je ovaj naš pokazuje sposobnost naših zemalja da gradimo velike infrastrukturne projekte, ali isto tako da povezujemo naše građane. U ovaj most je ugrađena ogromna želja za povezivanjem građana BiH i RH s obje strane rijeke Save. Želje za međusobnim povezivanjem često su mnogo važnije od betona i čelika. Dugo smo čekali izgradnju ovog mosta, ali nikad nismo pomislili da odustanemo i da ga nećemo izgraditi. Zbog toga će ovaj most za građane BiH i RH biti mnogo više od jednog građevinskog objekta. Ovaj most će biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti naših država, smanjit će distancu među ljudima i predstavljat će instrument međuljudske i trgovinske i turističke povezanosti. Benefite ovog mosta i graničnog prijelaza građani će početi osjećati već danas od 16 sati i nadam se svaki dan, ali prave efekte ćemo vidjeti pred kraj godine kada dolaze božićni praznici i siguran sam da će naše službe imati manje posla, a da će naši građani manje čekati na granici, istaknuo je Tegeltija.

Osvrnuo se i na još jedan zajednički projekt, izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, izrazivši nadu da će početkom ljeta 2022. godine biti u prilici da s predsjednikom hrvatske Vlade i predsjednicom Komisije obilježi otvaranje i tog mosta.

Tegeltija je u svom govoru rekao da postoji mnogo pitanja u kojima EK ponekad nedovoljno razumije BiH te da mu se čini da građani te zemlje mnogo više žele Europsku uniju nego ona njih. Ipak, zahvalio je EU na velikoj financijskoj europskoj pomoći, za svu pomoć koju je EU pružila u realizaciji mnogih drugih projekata, ali i u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković se kod graničnog prijelaza Hrvatske i BiH sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Tegeltija je na početku sastanka rekao kako se na taj most čekao nekoliko desetljeća.

- Onda kad je bio gotov čekalo se još godinu dana da se završi granični prijelaz te da se sve može staviti u funkciju, rekao je.

O izgradnji mosta

Most preko rijeke Save je kontaktna je točka cestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dužina mosta iznosi 660 metara, a ukupna širina 29 metara. Za svaki smjer izgrađene su po tri vozne trake.

Zajednička izgradnja mosta realizirana je temeljem sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na koridoru 5C.

Sukladno sporazumu, svaka država financira 50 posto ugovorene vrijednosti radova. Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je putem CEF fonda (57,97 posto) i kredita EIB-a. Vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22,31 milijun eura bez PDV-a.

Radovi na izgradnji mosta započeli su u rujnu 2016. godine, a planirani rok završetka radova bio je dvije godine.

Hrvatska je svoj dio građevinskih radova završila još prošle godine, ali je kasnila gradnja prijelaza s bosanskohercegovačke strane, a u međuvremenu pojavio se i problem s kategorizacijom prijelaza u BiH.

Natječaji za gradnju toga mosta nekoliko su se puta raspisivali i poništavali, a nakon trećega postupka i milijunske odštete koju je BiH morala platiti, jer nakon natječaja nije uvela u posao planiranoga izvođača, tvrtku Strabag, u konačnici je posao gradnje dodijeljen konzorciju koji su činile tvrtke Viadukt i Hering. U međuvremenu je Viadukt otišao u stečaj, pa je cjelokupan posao preuzela tvrtka Hering.

Most Svilaj jedan je od ključnih projekata Hrvatskih autocesta na dovršetku međunarodnog koridora 5c, koji će spojiti Budimpeštu, Osijek i Sarajevo s Pločama. Potpuni završetak hrvatskog dijela koridora očekuje se 2024. godine.

Turneja Ursule von der Leyen

U sklopu turneje po zemljama Zapadnog Balkana i iskazivanja potpore procesu proširenja Unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen posjetila je Beograd.

Sinoć je iz Prištine pozvala Kosovo i Srbiju da prevladaju sve veći granični spor i ponovno se posvete pregovorima.

Bruxelles je za Zapadni Balkan pripremio novi gospodarski i investicijski plan, vrijedan čak trećinu ukupnog BDP-a te regije.

- Znate da sam nepokolebljivi pristaša procesa proširenja. Želim Zapadni Balkan uz nas, tu vam je mjesto. Želimo vas, trebamo vas. Ovo je san, da, ali vrijedi za to raditi jer svako postignuće, svako povijesno postignuće počelo je snom, rekla je predsjednica Europske komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!