17:32 / 29.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Von der Leyen: Od vitalne važnosti normalizirati odnose Kosova i Srbije

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Francois Walschaerts / Reuters

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen nastavila je svoju zapadnobalkansku turneju. Nakon jučerašnjeg posjeta Tirani i Skoplju, danas je bila na Kosovu, gdje je, u razgovoru s čelnicima zemlje, pozvala Beograd i Prištinu na pomirenje. Rekla je da bi dvije strane trebale prevladati napetosti na sjeveru Kosova te se posvetiti pregovorima pod okriljem Bruxellesa.  


- Od vitalne je važnosti normalizirati odnose Kosova i Srbije. Moram reći da sam veoma zabrinuta zbog trenutačne krize. Vrlo je važno smiriti situaciju i vratiti se za pregovarački stol kako bi se pronašlo trajno rješenje. Znate da sam nepokolebljiva zagovornica procesa proširenja. Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije, poručila je Von der Leyen.

video thumb

Von der Leyen: Došla sam poručiti zemljama zapadnog Balkana da ih želimo u EU-u

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu u Podgorici kako je došla u Crnu Goru kako bi je ohrabrila i pohvalila za njena dostignuća, pozivajući političare te zemlje da uspostave dijalog kako bi Crna Gora nastavila biti predvodnica europskih integracija zapadnog Balkana.

Von der Leyen je, na konferenciji za novinare nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, istaknula da je EU Crnoj Gori tijekom pandemije pomogao donacijama medicinske opreme i cjepiva, a da sada želi s njom raditi na gospodarskom oporavku.

- Sada moramo gledati u budućnost i strateški investirati u ključne sektore. Građani zaslužuju zeleniju, digitalniju, održiviju budućnost, dobro plaćene poslove... Zajedničkim naporima uspjet ćemo povući još 20 milijardi eura zajmova za regiju, rekla je Von der Leyen, koja je istodobno pozvala partnere na zapadnom Balkanu da ubrzaju aktivnosti na uspostavi zajedničkog tržišta.

U tom kontekstu obećala je da će EK podržati određene sekcije crnogorske autoceste koja tu zemlju povezuje sa Srbijom te će financijski pomoći u rekonstrukciji željezničke pruge između Podgorice i Tirane.

Von der Leyen je ponovila stajalište da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja istaknuvši da, ako želi nastaviti tim putem, mora uspostaviti politički dijalog.

- Politički dijalog je potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u vladavini prava, privremenim mjerilima na europskom putu. I morate biti oprezni, da nema nazadovanja u postignutome, rekla je predsjednica Europske komisije istaknuvši da podjele u zemlji treba nadići i da Crna Gora treba ostati multinacionalna i multikonfesionalna država.

- Potreban je kompromis, zaštita manjina i da provodimo mjere koje će Crnu Goru približiti EU-u, navela je Von der Leyen. Podsjetila je da Crna Gora prva u regiji dopustila istospolne brakove, čime je, kako je ustvrdila, pokazala posvećenost poštovanju različitosti i napravila važan korak ka EU-u.

Predsjednik Milo Đukanović rekao je da je s gošćom razgovarao o političkim procesima unutar Crne Gore te podsjetio da je ta zemlja prije godinu dana imala promjenu vlasti, ustvrdivši da nova vlast nije dovoljno napravila na takozvanoj europskoj agendi.

Pozdravili smo promjenu vlasti. Danas možemo sumirati učinke te vlasti. Kazao sam predsjednici EK da nisam zadovoljan ostvarenjima ove vlasti, ali da je to dio našeg unutarnjeg političkog života, rekao je Đukanović. Istaknuo je kako vjeruje da će Crna Gora ipak nastaviti biti predvodnica europskih integracija u regiji te da će se prilikom prijma Unija voditi načelom regate i primati one koji prvi dosegnu europske standarde.

Želimo vas u EU

Komentirajući tekst Reutersa koji je objavio da EU ne može jamčiti članstvo za šest balkanskih zemalja i odgovarajući na pitanje znači li to da je Bruxelles odustao od proširenja EU, von der Leyen je odgovorila da je njen posjet regiji isključivo poduzet u svrhu europske perspektive te da je tu da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana.

Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija. Naša poruka je jasna - želimo vas u EU", rekla je von der Leyen.

Odgovarajući na pitanje je li projekt "Otvoreni Balkan" projekt EU ili neka vrsta zamjene i mora li Crna Gora biti dio tog projekta, kazala je da Crna Gora sama donosi odluke, te da sam Berlinski proces predviđa razvoj zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu

Đukanović je ponovio ranije stajalište da regija prolazi neka nova iskušenja te da se geopolitički interesi ponovo sudaraju na Zapadnom Balkanu.

- Živimo vrijeme u kojem je stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju zahvaljujući ofenzivi geopolitičkih interesa suprotstavljenih europskom sustavu vrijednosti. Interes tih utjecaja je da se osujete integracije Zapadnog Balkana u EU. Ukazao sam na našu čvrstu riješenost na dostizanju europskih vrijednosti, rekao je Đukanović.

Nakon konferencije za novinare predsjednica EK je s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem posjetila Institut za javno zdravlje Crne Gore, gdje je uručila donaciju Europske unije - uređaj za masovno PCR testiranje vrijedan pola milijuna eura.

Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja, 25 - Znanost i istraživanje, 26 - Obrazovanje i kultura i 30 - Međunarodni odnosi.

Nova crnogorska vlast je europske integracije stavila je u državne prioritete, koji su definirani sporazumom koji su potpisali čelnici tri pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima 30. kolovoza prošle godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!