Uspomene na sretnija vremena ostale su zarobljene ispod ruševina

25.02.2023.

19:43

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS

Turska

Turska

Foto: Eloisa Lopez/Clodagh Kilcoyne/File Photo / Reuters

Tlo u Turskoj i dalje se trese. Potres magnitude 5,2 pogodio je pokrajinu Niğde u središnjoj Anadoliji, s epicentrom 350 kilometara zapadno od razorenog područja Turske i Sirije. Prema posljednjim podacima, broj žrtava katastrofalnog potresa premašio je 50 tisuća. Iz pogođenih područja na jugu Turske evakuirano je 400.000 stanovnika. Smješteni su u studentske domove, kontejnere i šatore. Mnogi su izgubili članove obitelji. S nekima od njih razgovarala je HRT-ova ekipa...


Uspomene na sretnija vremena ostale su zarobljene ispod ruševina. Fotoalbumi, nedovršene dječje domaće zadaće. Bol zbog gubitka tisuća života neizreciva je.

- Poginuo mi je brat i 20 prijatelja iz škole. Ostatak obitelji je preživio, smješteni smo ovdje u šatoru.

Na jugu Turske podignuto je više od 300 tisuća šatora. Planira se postavljanje i 100 tisuća kontejnera. Zgrade u lučkom gradu Iskenderunu uništene su do temelja. Kerem i njegova peteročlana obitelj noći provode u automobilu.

- Nemamo kontejner, kuhamo na plin iz boce. U automobilu spava nas četvero odraslih i dvogodišnje dijete. Nemamo goriva pa štedimo na grijanju u automobilu, kaže Kerem, stanovnik Iskenderuna.

Tlo i dalje ne miruje, a humanitarne organizacije imaju otežan pristup dijelu pogođenih područja. U razorenoj Siriji stanje je iznimno teško. O humanitarnoj pomoći, u Turskoj i Siriji sada ovisi 26 milijuna ljudi. Pomoć je poslalo 105 zemalja.

- U ime svoje zemlje od srca zahvaljujem sugrađanima, ali i cijelom svijetu što nas nisu ostavili same u ovim teškim trenucima. Zapravo smo svi mi jedno, kao država, kao svijet. Svima vam neizmjerno zahvaljujem. Neka vas Bog nagradi, poručuje Elif Tosun, spasilačka služba iz Istanbula.

Od državne bolnice u Iskenderunu ostali su tek ostaci. U trenutku razornog potresa u njoj je bilo 300 osoba. U blizini je sada improvizirana bolnica u kojoj liječnici pregledaju i do 1000 pacijenata dnevno.

- Nakon potresa došao nam je velik broj dijabetičara koji u prvim danima nisu mogli dobiti adekvatnu skrb. Mnogo je ljudi doživjelo tešku traumu. Neki su danima imali velike rane, ali su s tim ozljedama nastavili tražiti članove obitelji i susjede, kaže Emirhan Gulcan, liječnik volonter iz Istanbula.

Turska istražuje malverzacije u građevinskom sektoru. Na ovom je mjestu u Adani nekoć bila zgrada s 14 katova. U njoj je život izgubilo stotinu osoba. Izvođač radova uhićen je u pokušaju bijega iz Turske. Dok zemlja tuguje, predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećava obnovu domova u roku od godinu dana. Prve procjene troškova obnove iznose 80 milijardi dolara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!