09:46 / 18.01.2021.

Autor: V.K./Hina

Uz jaku policijsku prisutnost diljem SAD-a prosvjedi Trumpovih pristaša bili tihi

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Pripadnici snaga reda bili su daleko brojniji od prosvjednika u glavnim gradovima saveznih američkih država u nedjelju jer se okupilo malo pristaša američkog predsjednika Trumpa koji je na odlaku s dužnosti.
Pripadnici snaga reda bili su daleko brojniji od prosvjednika u glavnim gradovima saveznih američkih država u nedjelju jer se okupilo malo pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa koji vjeruju njegovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima 2020.

➡️
Slavica iz Washingtona: Ozračje komorno, dobra je vijest da je mirno
➡️ SAD se priprema za prosvjede Trumpovih pristaša
➡️ Pelosi poziva na progon zastupnika koji su pomogli napadačima na Kongres

U strahu od nasilnih prosvjeda više od desetak država aktiviralo je postrojbe Nacionalne garde da pomognu osigurati vladine zgrade u glavnim gradovima nakon upozorenja FBI-a na oružane prosvjede, s desničarskim ekstremistima ohrabrenim smrtonosnim napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja.

Sigurnosni dužnosnici smatrali su da će nedjelja biti prvo veliko žarište jer je protuvladin pokret "boogaloo" prije nekoliko tjedana planirao taj dan održavanje skupova u svih 50 država. Ali do nedjelje navečer, na ulicama su bile samo male skupine prosvjednika uz mnoštvo pripadnika snaga reda i medija.

- Danas nije bilo događaja i drago nam je što je tako prošlo, rekao je Troy Thompson, glasnogovornik odjela za opće poslove, agencije koja štiti Pennsylvania Capitol u Harrisburgu.

Deseci tisuća pripadnika Nacionalne garde i agencija za provedbu zakona raspoređeni su proteklih dana u glavnom gradu Washingtonu, kako bi pojačali sigurnost uoči svečanog događaja u srijedu, kada će izabrani demokratski predsjednik Joe Biden naslijediti na dužnosti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Slika Washingtona kao tvrđave narušila je američki ponos zbog tradicionalno mirnog prijenosa ovlasti. Nejasno je u kojoj su mjeri upozorenja FBI-ja i snažna sigurnosna prisutnost širom zemlje u nedjelju naveli prosvjednike da otkažu planove.

Neke milicije i ekstremističke skupine rekle su pristašama da ostanu kod kuće, upozoravajući na povećanu sigurnost ili rizik da su planirani događaji zamke za provođenje zakona.

U Harrisburgu se pojavilo samo nekoliko Trumpovih pristaša, uključujući Alexa, 34-godišnjeg montera suhe gradnje iz Hersheya u Pennsylvaniji, koji je rekao da je prisustvovao opsadi američkog Kongresa 6. siječnja, ali nije sudjelovao u njoj.

Odbio je dati svoje prezime. Noseći kapuljaču s natpisom "Prijevara 2020", rekao je da vjeruje da su predsjednički izbori u studenom ukradeni i da želi pokazati svoju potporu Trumpu. Primijetio je da nema puno prosvjednika u glavnom gradu Pennsylvanije u nedjelju.

Policija je kasnije otvorila ulice koje su bile blokirane u očekivanju veće gužve.
Slična mala skupina od desetak prosvjednika, od kojih je nekolicina bila naoružana puškama, okupila se u glavnom gradu Michigana Lansingu. Jedan prosvjednik nosio je vojničke hlače, taktički prsluk i plavu havajsku košulju, zaštitni znak protuvladinog pokreta boogaloo.

- Nisam ovdje da bih bio nasilan i nadam se da se nitko neće pokazati nasilnim, rekao je jedan čovjek koji je stajao na travnjaku ispred zgrade parlamenta.

Priprema za nasilje

Nacionalno sigurnosno pojačanje slijedilo je nakon napada ekstremista i Trumpovih pristaša na američki Kongres u Washingtonu, od kojih su neki tražili smrt potpredsjednika Mikea Pencea dok je predsjedao potvrđivanjem Bidenove izborne pobjede.

FBI i druge savezne agencije upozorile su na mogućnost nasilja u danima uoči Bidenove inauguracije u srijedu, dok zagovornici bjelačke nadmoći i drugi ekstremisti nastoje iskoristiti frustraciju među Trumpovim pristašama koje vjeruju u njegove laži o izbornoj prijevari.

Centar Washingtona u nedjelju je bio grad duhova. Naoružani vojnici Nacionalne garde u maskirnim uniformama postavljeni su na kontrolnim točkama u središtu grada, koji je bio zatvoren za promet velikim vojnim vozilima raspoređenim da blokiraju ulice.

Ulice oko zgrade virdžinijske skupštine u Richmondu bile su okružene policijskim barikadama i uglavnom prazne, samo s nešto policajaca i novinara. Privremene ograde blokirale su javni ulaz u zgradu uoči ponedjeljka, koji je tradicionalni "Lobby Day" za javnost kako bi podijelila stavove s državnim zakonodavstvom.

Grupa za zagovaranje oružja u Virginiji i pokret "boogaloo" objavili su planove za održavanje prosvjeda na ovogodišnji Dan lobiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!