09:48 / 09.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/HTV/IMS

Ukrajina: Od početka ruske invazije poginulo 176 djece

Dragan Nikolić javio se jutros iz Lavova

Dragan Nikolić javio se jutros iz Lavova

Foto: HTV / IMS

Rat u Ukrajini, slažu se svi vojni stručnjaci, ulazi u novu fazu, nalik je na bitke iz Drugog svjetskog rata, s tisućama oklopnih vozila i tenkova te topničkim oružjem. Uoči očekivane ofenzive u istočnoj Ukrajini, Rusija je reorganizirala upravljanje svojim vojnim operacijama. Na čelo vojne operacije dolazi novi ruski general s velikim iskustvom, prije svega iz sirijskog rata.

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Rusi računaju na novog generala

Iz Lavova se jutros javio Dragan Nikolić

- Jedan od velikih problema dosadašnjeg ratovanja ruske vojske u Ukrajini bila je nekoordiniranost i loše upravljanje vojskom. Dolazilo je, kažu izvori, do slučajeva dvostrukog zapovijedanja unutar vojske ili su vojnici, osobito vojni ročnici, dobivali zapovijedi iz vojnih okruga iz kojih zapravo nisu dolazili. Sada je sve to centralizirano. Putin je postavio čovjeka, očito, od velikog povjerenja, koji mora ponuditi rezultate. Riječ je o generalu Aleksandru Dvornikovu koji je iz tišine upravljao ruskom intervencijom u Siriji. On do 9. svibnja, kada se tradicionalnom velebnom vojnom paradom u Moskvi obilježava pobjeda protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, mora isporučiti nešto što će zadovoljiti Putina i što može biti minitrijumf vjerojatno na istočnom bojištu. Očekuje se, nakon što završi pregrupiranje ruske vojske, invazija na Donbas. Procjenjuje se da ruska vojska za te vojne pokrete i za tu invaziju ima na raspolaganju malo manje od 100 bataljuna. Spremnost i učinkovitost te vojske, barem prema zapadnim izvorima, procjenjuje se na malo manje od 85% u odnosu na onu koju su imali prije početka rata. Amerikanci kažu kako imaju itekako pouzdane indicije da se u Rusiji priprema novačenje više od 60 tisuća vojnika. Dio njih bit će ročnici, a dio rezervisti - javio je jutros Nikolić.

Naoružavanje Ukrajine

Akcije ukrajinske vojske ne mogu se više bazirati na lakom protuoklopnom i protuzračnom oružju. I šef ukrajinske diplomacije Kuleba Zapadu ovoga tjedna pokušava objasniti kako im teško oružje treba - i to brzo. Kasni li se s naoružanjem?

- Cijelo vrijeme ukrajinska strana traži protuzračne sustave. Jučer je, nakon dana ili dva skrivanja, objavljena vijest da je Slovačka isporučila svoj protuzračni sustav S-300, odmah nakon toga se na slovački teritorij instalira još jedan Patriot, i to je neki pomak. Možda se i kasni, ali Amerikanci istodobno isporučuju protutenkovske projektile Javelin. Jučer je britanski premijer Johnson nakon masakra u Kramatorsku najavio slanje novih 800 protuzračnih projektila. I Australija je krenula s isporukom oklopnih vozila Bushmaster, istina - nisu to velike brojke. Očekuje se i isporuka patrolnih oklopnjaka Mastif iz Velike Britanije, podsjeća Nikolić.

Pitanje je sada koliko brzo se uspijeva ruska vojska pregrupirati, kažu izvori da to sigurno neće biti još 10-ak dana, dodaje. 

- Jutros stižu informacije o velikom grupiranju na području Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada. To je možda, nakon koncentracije u ruskom Belgorodu, nukleus iz kojeg kreće ruska vojska prema istočnoj bojišnici - ocjenjuje Nikolić.

Naziru li se pukotine u jedinstvu EU-a što se tiče sankcija prema Putinu i Rusiji?

Nakon jučerašnjeg sastanka s njemačkim kancelarom Scholzom, britanski premijer Johnson poručio je da Europa koju smo poznavali prije samo šest tjedana više ne postoji. Pozvao je na daljnje oštre sankcije Rusiji, osobito kad je riječ o kupnji njezinih energenata. No Scholz se odbio priključiti Johnsonovoj inicijativi o prestanku uvoza ruskog plina do sredine 2024. Naziru li se pukotine u jedinstvu EU-a što se tiče sankcija prema Putinu i Rusiji?

- Te su pukotine vidljive već dugo. Scholtz je rekao da će Njemačka do kraja ove godine pokušati anulirati svoju ovisnost o ruskoj nafti. Scholtz obećava smanjivanje ili potpuno ukidanje ovisnosti Njemačke o ruskom ugljenu. Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, rekao je da nametanje svih tih sankcija, osobito kada je riječ o energetskom sektoru koji daje potreban kisik ruskoj ekonomiji, znači objavu ekonomskog rata - podsjeća Nikolić.

S juga, iz Luhanske oblasti koja je zajedno s Donjeckom oblasti pod neprestanim zračnim napadima, stiže apel guvernera Luhanske oblasti, da se preostalih 30% populacije, koja je ostala u tamošnjim selima i gradovima što prije evakuira, jer predviđanja kažu da najkasnije za dva tjedna kreće ruska ofenziva na Donbas.

Za danas je planirano 10 humanitarnih kordona. Jučer je njima put u slobodu našlo gotovo 6.700 ljudi, većinom iz Mariupolja koji je i dalje većinom pod kontrolom ukrajinskih snaga. Pod napadima je i Berdjansk. Uz ta dva grada, neprestani napadi su i na Izjum i Mikolajiv, a ne prestaje ni lansiranje krstarećih projektila s ruskih vojnih brodova u Crnom moru na ukrajinski teritorij. 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo 176 djece

Ured ukrajinskog glavnog državnog tužitelja objavio je kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo 176 djece. 

Pogledajte javljanje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!