Uživo iz Stoca: U potresu poginula 28-godišnjakinja

23.04.2022.

08:31

Autor: Ilko Barbarić/Vijesti/IMS/HRT/Hina

Ilko Barbarić

Ilko Barbarić

Foto: Vijesti / HRT

Snažan potres magnitude 6,1 prema Richteru pogodio je sinoć u 23 sata i 7 minuta Bosnu i Hercegovinu. U Stocu je stradala 28-godišnjakinja. Ondje je reporter HTV-a Ilko Barbarić koji se javio u Dnevnik u podne te rekao kako se još uvijek sliježu dojmovi od noćašnjeg potresa u Stocu i cijeloj Hercegovini.


- Građani su noć proveli u svojim automobilima, skloništu ili na ulici u strahu da se ne bi ponovilo. Osnovna škola u Stocu je znatno oštećena, osobito krov i gornji katovi. Srećom, nitko nije stradao iako je palo dosta crjepova i žbuke. Najžalosnije u cijeloj priči je to što je poginula građanka Stoca koju je pogodio kamen koji se odronio tijekom potresa. Cijelo jutro stižu brzojavi sućuti kako od visokih političkih dužnosnika ovdje u BiH, tako i drugih krajeva. U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak visokih dužnosnika iz vlasti BiH, rekao je Barbarić u javljanju za Dnevnik u podne.  

Nakon prvog udara, dogodio se još cijeli niz podrhtavanja tla slabijeg intenziteta. Najjači se dogodio negdje oko 4.20 sati.


- Sve do maloprije praktički događa se da, po saznanjima iz Seizmološkog zavoda, postoje podrhtavanja tla i to će još možda potrajati, javio je Barbarić oko 9 sati.

Nažalost, u Stocu se prilikom potresa s obližnjeg brda odlomila velika stijena, pala je na kuću i pritom je stradala jedna djevojka. Ona je hitno hospitalizirana u mostarskoj bolnici, ali nakon pokušaja reanimacije nije joj bilo pomoći, javio je Barbarić u Vijestima u 8 sati.


Što se tiče ozlijeđenih, nije utvrđen broj. Sinoć su liječnici u stolačkom domu zdravlja rekli da su ozljede uglavnom nastale zbog panike tijekom bijega iz stanova. Međutim, bilo je nešto ozlijeđenih i zbog samog potresa.


Materijalne štete još uvijek se zbrajaju. U centru Stoca ne vide se neka velika oštećenja kad su u pitanju novije zgrade, uglavnom su se događala na nešto starijim i ruševnijim zgradama, javio je Barbarić.


Tijekom potresa bilo je i odrona na usjecima i kanjonima, tako da su se i velike stijene znale naći i na kolnicima, ali su cestarske službe brzo reagirale pa ni u tom smislu nema velikih problema. 

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH Ante Vujnović rekao je da je obavio pregled najkritičnijih objekata i više će informacija pružiti predstavnici Kriznog stožera.

- Mi smo iz Zavoda za zaštitu spomenika izašli na teren i odradili vizualni pregled nacionalnih spomenika u Stocu. Zasad ne vidimo nikakvih oštećenja što nam je drago čuti. To su objekti stari po par stotina godina. Nadamo se da se ovaj potres neće ponavljati, tako da ćemo uspjeti sanirati nastalu štetu u što skorije vrijeme, naglasio je.

Rekao je da ima informaciju da se u Mostaru na određenom dijelu objekata urušila fasada ili krov.

- S obzirom na stanje objekata u usporedbi prema nekim objektima iz Hrvatske koji su stradali u potresu, još smo dobro i prošli. Ljudi su dosta prestrašeni. Osim jednog slučaja, nema većih i težih povreda, dodao je.

Građani u BiH bili su u šoku nakon potresa.

- Kao u horor filmu. Živimo u zgradi, sve je počelo padati iz ormara, rekla je jedna gospođa. 

- Nikad nije takav bio. Nedaj Bože goreg, rekao je uplašeni građanin.

- Ovo je katastrofa. Imam 30 godina, ali ne pamtim ovakav potres. Bilo je strašno, naglasio je stanovnik Stoca.  

Najveće štete u Stocu i Ljubinju


U općinama Ljubinju te u općini Stolac zabilježene su najveće štete nakon razornog potresa.

U općini Stolac zabilježeno je više odrona te šteta na slabije građenim objektima.


Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je da sumnja kako će se ponovno moći koristiti objekt općinske uprave koji je teže stradao u potresu.


Radi se o zgradi nastaloj u vrijeme Austrougarske.


Veliki broj građana je veći dio noći proveo na otvorenom, izvan obiteljskih domova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!