Vatikan: Stanje Benedikta XVI. pogoršalo se u zadnjih nekoliko sati

28.12.2022.

12:51

Autor: HRT/Hina/DPA/Reuters

Papa emeritus Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI.

Foto: Sven Hoppe / REUTERS

Zdravlje pape emeritusa Benedikta XVI. pogoršalo se u posljednjih nekoliko sati, kazao je glasnogovornik Vatikana, prenosi dpa. Reuters piše kako je Vatikan priopćio da je stanje pape emeritusa Benedikta XVI. "pod kontrolom" te da prima konstantnu liječničku njegu.

Vatikan je objavio i da je papa Franjo posjetio svog prethodnika u srijedu ujutro odmah nakon opće audijencije.

Papa Franjo objavio je u srijedu da je umirovljeni papa Benedikt XVI. "teško bolestan" i pozvao na molitvu za 95-godišnjeg prethodnika čije je odreknuće od papinske službe 2013. iz zdravstvenih razloga iznenadilo svijet.

- Želio bih vas sve zamoliti za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta. Da očuvamo uspomenu na njega, jer je teško bolestan, da zamolimo Gospodina da ga utješi i podupre u tom svjedočenju ljubavi prema Crkvi do samog kraja, rekao je Papa tijekom audijencije.

Papa emeritus Benedikt XVI., pravim imenom Joseph Ratzinger, podnio je ostavku 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Tom gestom, bez presedana u 700 godina, prvi njemački papa u modernoj povijesti otvorio je put svojim nasljednicima čija će snaga sve više slabiti.

Franjo (85) koji pati od bolova u koljenima, sam je ovu mogućnost ostavio "otvorenom".

Umirovljeni papa rođen je u Bavarskoj kao Joseph Ratzinger prije nego što je izabran za papu.

Živio je relativno povučeno u vatikanskom samostanu od svoje ostavke 2013. godine.

Mjesecima se govorilo da je Benedikt fizički slab i da jedva govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!