Prije deset godina na čelo Crkve je došao papa Franjo

12.03.2023.

20:32

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/A.S.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Dnevnik / HRT

Sutra se navršava točno 10 godina otkako je tada 76-godišnji papa Franjo postao poglavar Rimokatoličke crkve. Naslijedio je Benedikta XVI. koji se povukao s dužnosti. Međuvjerski dijalog, jedan je od prioriteta papina pontifikata, poglavito kontakt s muslimanima. Godine 2021. odlazi u povijesni posjet Iraku. Nakon toga posjetio je Bahrein, a prije Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate gdje je potpisao muslimansko-kršćanski Manifest za mir. 

Potpuno drugačijim obraćanjem od svojih prethodnika, papa Franjo predstavio se nakon što je izabran. Cijeli svijet uskoro će upoznati papu koji pomiče granice.

Rođen je 1936. kao Jorge Mario Bergoglio u glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu. U svojoj zemlji prošao je put od svećenika, člana reda Isusovaca do nadbiskupa i kardinala. Nije htio živjeti u nadbiskupskom dvoru, na posao je išao javnim prijevozom.

- U Latinskoj Americi je na poticaj nadahnuća, usmjerenja Drugog vatikanskog koncila nastala i razvijala se teologija oslobođenja. U središtu misli, ideje teologije oslobođenja jesu siromašni, rekao je Tonči Matulić, moralni teolog s Katoličkog bogoslovnog fakulteta. 

Godine 2013. papa Benedikt XVI. iznenada odlazi sa svoje dužnosti i novi papa postaje Bergoglio. Papinsko ime odabrao je u čast svetom Franji Asiškom.

- Puno vam hvala na dobrodošlici. Molite za mene, kazao je papa Franjo. 

Papa Franjo od početka pontifikata želi reformirati Kuriju i iskorijeniti korupciju iz Vatikanske banke. 

- Uključivanje laika, nove podjele područja djelovanja i vidimo na kraju sada ponovno je papa obnovio vijeće kardinala. Mislim da to pokazuje da papa Franjo ne odustaje, da papa Franjo djeluje punom snagom, izjavio je Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Često poziva na milost prema migrantima, otvoreno kritizira konzumerizam. Rekao je da su i homoseksualci Božja djeca. Od biskupa traži nultu stopu tolerancije prema zlostavljačima iz redova crkve.

- Suočeni smo s groznim zločinima koje treba izbrisati s lica zemlje, kazao je papa Franjo. 

Papa Franjo neformalniji je od svojih prethodnika. Bliskost s vjernicima pokazuje neposrednim susretima. 

- Papa Franjo je puno puta u susretu s mladima rekao, to ima izraz na talijanskom fate chiasso - učinite malo buke, galame, nereda, da bude života. Ja bih rekao da je papa upravo takav, on želi da crkva bude živa, objasnio je Tanjić. 

Svake godine na Veliki četvrtak pere noge zatvorenicima ili migrantima. Ne živi u Apostolskoj palači, nego u skromnijem stanu u Domu svete Marte, koji je svojevrsni vatikanski hotel za kardinale i goste. Za prijevoz se ne koristi luksuznim automobilima.

- Boli me kada vidim svećenika ili redovnicu u najnovijem modelu automobila, ne može tako, rekao je papa Franjo. 

- Ne samo preferencijalna opcija za siromašne, kako je prije isticano i u socijalnom nauku crkve i općenito u ranijim pontifikatima, nego on sanja siromašnu crkvu za siromašne, kazao je Matulić. 

Zbog bolova u nozi počeo se koristiti kolicima. Prije dvije godine mu je zbog teške upale uklonjen dio debelog crijeva. Glasine da bi zbog narušenog zdravlja mogao u mirovinu, papa Franjo je za sada odbacio.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!