21:05 / 19.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Velika Britanija pokreće istraživanje o trećoj dozi cjepiva

 Velika Britanija pokreće istraživanje o trećoj dozi cjepiva

Velika Britanija pokreće istraživanje o trećoj dozi cjepiva

Foto: Jason Cairnduff / REUTERS

Britanska vlada je pokrenula u srijedu klinička ispitivanja, navodno prva u svijetu, o imunološkom odgovoru koji izaziva treća doza cjepiva protiv covida-19.

S gotovo 128.000 umrlih, u Velikoj Britaniji se stanje bitno popravilo nakon duge i stroge zimske karantene i masovne kampanje cijepljenja. Kako bi sačuvale napredak, vlasti predviđaju u jesen, nakon završetka kliničkih ispitivanja, pokrenuti kampanju o imunološkom odgovoru izazvanom trećom dozom cjepiva.

Ovo ispitivanje javne zdravstvene službe (NHS) u kojem će sudjelovati 2886 dragovoljaca koji su u potpunosti cijepljeni, proučavat će učinke sedam različitih cjepiva: Oxford/AstraZenece, Pfizer/BioNTecha, Moderne, Novavaxa, Valneve, Janssena i Curevaca.

Vlada financira ispitivanje s 19,3 milijuna funti a ono će početi u lipnju i prvi rezultati se očekuju u rujnu. Britanska vlada nada se da će zadržati prednost pred pandemijom dok se u zemlji nastavlja otvaranje.

U ponedjeljak su otvoreni pubovi, održavaju se kulturni događaji i otvaraju stadioni iako zabrinjava brzo širenje indijske varijante virusa, posebno na sjeverozapadu zemlje i u Londonu.

Vladu optužuju da je u travnju zakasnila pooštriti restrikcije na putovanja iz Indije, kada je premijer Boris Johnson planirao put u New Delhi. To službeno putovanje je na kraju otkazano zbog novog vala zaraza u Indiji, koja je dodana na britansku crvenu listu. Putnici iz Indije moraju u karantenu u hotel na vlastiti trošak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!