07:15 / 01.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Velika Britanija pregovara s talibanima o sigurnom izlazu

Granica Afganistan-Pakistan

Granica Afganistan-Pakistan

Foto: Saeed Ali Achakzai / Reuters

Velika Britanija u izravnim je pregovorima s talibanima o sigurnom izlasku iz Afganistana za britanske državljane i Afganistance koji su radili za tu zemlju, rekao je glasnogovornik vlade.

Posebni predstavnik premijera Borisa Johnsona za afganistansku tranziciju Simon Gass otputovao je u Dohu kako bi se susreo s predstavnicima talibana, rekao je glasnogovornik u priopćenju.

- Gass se sastaje s visokim predstavnicima talibana kako bi naglasio važnost sigurnog izlaska iz Afganistana za britanske državljane i one Afganistance koji su radili s nama u posljednjih dvadeset godina, navodi se u priopćenju.

SAD je u ponedjeljak dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana, okončavši 20-godišnji rat koji je kulminirao povratkom militantnih talibana na vlast.

Britanska misija okončana je u subotu, kada je njezin posljednji vojni let napustio Kabul nakon što je evakuirano više od 15.000 ljudi u dva tjedna otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!