07:18 / 06.08.2021.

Autor: HRT/HINA/AFP

Veliki požar Dixie i dalje hara Kalifornijom

Veliki požar u Kaliforniji

Veliki požar u Kaliforniji

Foto: Fred Greaves / REUTERS

 Dixie Fire, veliki požar koji hara Kalifornijom, progutao je gradić na sjeveru te države, topeći električne stupove i uništivši više povijesnih znamenitosti nakon što su stanovnici evakuirani nekoliko sati ranije.

Greenville, gradić s osamstotinjak stanovnika, gutala je vatra Dixieja koji već tri tjedna pustoši Kalifornijom. Požar se sada proširio na više od 110.000 hektara.

- Učinili smo sve što smo mogli. No to ponekad nije dovoljno, rekao je novinarima glasnogovornik vatrogasaca na tom području Mitch Matlow

Na fotografijama koje je snimio novinar AFP-a vide se metalni električni stupovi do pola savijeni od topline požara i poneki koji još odolijeva. Potpuno su uništeni benzinska crpka, hotel i bar te neke zgrade stare stotinjak godina, u tome gradu izgrađenom sredinom 19. stoljeća u doba kalifornijske zlatne groznice.

Vatra je zahvatila Greenville u srijedu oko 16.00 sati (četvrtak 1 sat po srednjoeuropskom vremenu), rekao je Jake Cagle, voditelj skupine u kriznom stožeru. Na video snimci objavljenoj u srijedu navečer rekao je da su vatrogasci trošili dragocjeno vrijeme i sredstva kako bi pritekli u pomoć onima koji nisu poslušali naredbu o evakuaciji.

- Neki vatrogasci su dočekani s puškom jer ljudi ne žele otići, rekao je Cagle. 

Oko 2000 stanovnika Kalifornije u srijedu je upućen poziv da "istog časa" napuste svoj dom zbog približavanja vatre.

Potkraj srpnja opožarena površina u Kaliforniji bila je 250% veća nego u 2020., koja je najgora godina što se tiče požara u novijoj povijesti te savezne države.

Dixie Fire se može usporediti s požarom Paradise, koji je 2018. poharao Kaliforniju i u kojem je poginulo 86 ljudi. 

Dobavljač energije Pacific Gas and Electric (PG&E), velika kalifornijska energetska kompanija, priznala je odgovornost za taj požar. Sumnja se da je i Dixie prouzročila oprema PG&E-a jer je na dan kada je požar buknuo drvo palo na električni vod. Krajem srpnja kompanija je priopćila da će 16.000 km električnih vodova položiti u zemlju kako bi spriječila nove razorne požare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!