18:06 / 18.01.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT/Dnevnik/IMS

VIDEO: Washington kao ratna zona

Foto: Jeenah Moon/Pool via REUTERS

Foto: Jeenah Moon/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Američki Kapitol u Washingtonu bio je privremeno blokiran zbog proglašene sigurnosne prijetnje nakon što je buknuo požar u blizini kompleksa, objavila je policija.
Američki Kapitol u Washingtonu bio je privremeno blokiran zbog proglašene sigurnosne prijetnje nakon što je buknuo požar u blizini kompleksa, objavila je policija.

➡️
Uz jaku policijsku prisutnost diljem SAD-a prosvjedi Trumpovih pristaša bili tihi  

Uzbuna je proglašena zbog manjeg požara do kojeg je došlo u blizini kompleksa, a koji je u međuvremenu ugašen, priopćili su vatrogasci.

Sve službe u Washingtonu u stanju su maksimalnog opreza pred inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena, a nakon nereda koji su 6. siječnja u Kapitolu izazvali pristaše predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, u kojima je poginulo petero ljudi.

- Nema sigurnosne prijetnje za javnost, objavila je tajna služba u tvitu.

Do blokade je došlo tijekom probne inauguracije izabranog predsjednika zbog "vanjske sigurnosne prijetnje". Zbog toga je provedena evakuacija dijela Kapitola.

- Sve zgrade u okviru kompleksa Kapitola su blokirane zbog vanjske sigurnosne prijetnje. Nije dopušten ni ulazak ni izlazak, držite se podalje od vanjskih prozora i vrata, a ukoliko ste vani potražite sklonište, pisalo je u poruci upozorenja poslanoj zaposlenima u Kapitolu, prenio je CBS.

To upozorenje je pročitano i preko megafona, a sudionicima probne inauguracije rečeno je da se odmah evakuiraju.

Nacionalna garda slijeva se u Washington iz cijele zemlje jer će inauguraciju osiguravati 25 tisuća vojnika, dva i pol puta više nego na prijašnjim i znatno više nego što ih SAD ima, primjerice, u Afganistanu. Posvuda su ograde s bodljikavom žicom; grad je paraliziran.

Sigurnosne mjere podignute su na najvišu razinu pa je FBI objavio kako provjerava i pripadnike Nacionalne garde u Washingtonu zbog straha od napada iznutra.

Vlasti strahuju da bi neredi mogli izbiti i u drugim gradovima, a jučer su se ponegdje na prosvjedima okupile grupe naoružanih ljudi. Nacionalna garda osiguravala je državne institucije diljem SAD-a.

Izvor iz Bijele kuće tvrdi da sutra, posljednjeg dana u Ovalnom uredu, Trump planira potpisati 100 pomilovanja, spominje se čak i progonjeni zviždač Julian Assange. Predsjednik je objavio da će napustiti Bijelu kuću u srijedu ujutro i neće sudjelovati na inauguraciji 46. američkog predsjednika Joea Bidena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!