Vinski petak u Downing Streetu: konzervativci poručili Johnsonu da "vodi ili odstupi"

15:31 / 15.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Vinski petak u Downing Streetu: konzervativci poručili Johnsonu da "vodi ili odstupi"

Vinski petak u Downing Streetu: konzervativci poručili Johnsonu da "vodi ili odstupi"

Foto: Paul Childs / REUTERS

Tijekom 'lockdowna', svaki petak u premijerskoj rezidenciji u Downing Streetu organizirana su druženja uz vino i ostala pića, otkriva u subotu tabloid The Mirror i zbog sveg duljeg popisa optužbi i kritika na račun Borisa Johnsona sve su i snažniji pozivi da odstupi.

Bivši ministar iz Johnsonove, konzervativne stranke Tobias Ellwood, poručio je Johnsonu neka "vodi ili odstupi".

- Ovoj zemlji treba vodstvo, rekao je Tobias za BBC.

Komentari predsjednika parlamentanog odbora za obranu slijedili su nakon najnovijih otkrića o druženjima petkom uz pijuckanje i ćaskanje u Downing Streetu dok su na snazi bile mjere protiv koronavirusa.

Taj britanski "Petak ko' metak" britanski "Petak ko' metak" dugogodišnja je tradicija koju su prakticirale sve vlade, podsjeća list, i dodaje da se od nje nije odustalo čak niti nakon uvedenih mjera zabrane druženja ljudi u zatvorenim prostorima, s izuzetkom užih članova obitelji. The Mirror tvrdi da je osoblje premijera kupilo i hladnjak kako bi pri ruci uvijek imali rashlađena pića te da je Johnson znao za ta druženja.

Član donjeg doma parlamenta, torijevac Andrew Bridgen koji nema položaj u vladi, je kazao da je Boris Johnson "izgubio moralni autoritet da vodi zemlju" te "i nije važno da li je premijer znao ili nije znao za ta druženja uz vino petkom".

- U konačnici on je odgovoran za sve što se događa u vladi i kako se ponaša. Ono čemu svjedočimo je kultura ponašanja prema kojoj za njih vrijede jedna pravila, a za nas ostale druga. To nije prihvatljivo i nisam siguran da isprika to može ispraviti, rekao je Bridgen.

Kako javlja list The Telegraph, do sada je tzv. Odboru 1922 stiglo pismo oko 20 konzervativnih zastupnika u kojem izražavaju nepovjerenje u Johnsonovo vodstvo.

Odbor čine konzervativni zastupnici koji nisu u vladi i koji se sastaju na tjednoj bazi kada zajeda Donji dom kako bi raspravljali o stranačkim problemima. Odbor se jednom mjesečno sastaje i sa stranačkim vođom kako bi ga brifirali te iznijeli aktualna mišljenja u stranci. Da bi se pokrenuo postupak glasanja o povjerenju potrebna je suglasnost 54 torijevska zastupnika.

Ured premijera Borisa Johnsona ispričao se u petak kraljici Elizabeti pošto se doznalo da se osoblje u premijerovoj rezidenciji u Downing Streetu zabavljalo do kasno u noć uoči pogreba princa Philipa, u vrijeme kada su druženja u zatvorenom prostoru bila zabranjena.

- Jako je žalosno da se ovo zbilo u vrijeme nacionalnog tugovanja i Downing Street se ispričao palači, rekao je Johnsonov glasnogovornik novinarima.

Johnson se tog dana nalazio u rezidenciji Chequers i nije bio pozvan ni na jedno okupljanje, dodao je glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!