Više od 100 afganistanskih novinara zatražilo međunarodnu pomoć

18.09.2021.

18:13

Autor: B.A./Hina/HRT

Kabul

Kabul

Foto: WANA (West Asia News Agency) / via REUTERS

Više od 100 afganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u Afganistanu, javlja u subotu dpa.

Trenutno je najvažnije ishoditi sigurnosna jamstva, posebice za novinarke, priopćila je skupina u anonimnom apelu putem Reportera bez granica (RSF).


Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari.


Apel naslovljen "Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka" potpisala je etnički i politički raznolika skupina od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, priopćio je RSF.


Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se skrivaju, a 10 je u egzilu. Svi su željeli ostati anonimni zbog straha od odmazde prema njima ili članovima obitelji.


Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi. Također, traže privremenu diplomatsku, konzularnu i financijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara.


RSF je pozdravio obećanje njemačkog ministarstva unutarnjih poslova da će primiti 2600 Afganistanaca koji trebaju posebnu zaštitu, kao i njihove obitelji.


Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova RFS je uručio listu s imenima više od 152 novinara koji su u Afganistanu izloženi velikom riziku po život. Među njima je 10-ak novinarki.


- Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, niti u Kabulu niti u pokrajinama. Postoji prijetnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana, rekao je izvršni direktor RSF-a Christian Mihr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!