22:55 / 17.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Talibani vraćaju dječake u školu, a ukidaju ministarstvo za žene

Talibani vraćaju dječake u školu

Talibani vraćaju dječake u školu

Foto: WANA / REUTERS

Talibansko ministarstvo obrazovanja naredilo je dječacima srednjoškolcima povratak na nastavu, no djevojčice uopće ne spominje, a ukinuto je i ministarstvo za žene, prenose u petak agencije iz Afganistana.

Radnici u afganistanskoj prijestolnici Kabulu u petak su zamijenili ploču ministarstva za žene pločom talibanske policije za moral, a bivše zaposlenice tog odjela rekle su da više nemaju pristup zgradi.


Nova ploča napisana je na mješavini arapskog i jezika dari, a na njoj piše Ministarstvo molitve i usmjeravanja te promidžbe kreposti i sprječavanja poroka, pokazuju fotografije i prenosi Reuters. 


Zaposlenice bivšeg ministarstva rekle su da se nekoliko tjedana pokušavaju vratiti na posao, no rečeno im je da ostanu doma, pokazuju snimke snimljene ispred institucije. 

Ulaz u zgradu u četvrtak je zaključan, rekla je jedna od žena.


- Ja jedina zarađujem u obitelji. Sad kad nema ministarstva, što bih ja kao afganistanska žena trebala raditi?, kazala je druga zaposlenica.


Talibani, koji su vlast preuzeli prošli mjesec nakon povlačenja američkih snaga, već su ranije vladali državom od 1996. do 2001. godine. Djevojkama tada nije bilo dopušteno školovanje, a ženama raditi i obrazovati se.


Tijekom tog perioda ministarstvo dugog imena čija je ploča postavljena u petak postalo je poznato kao talibanska moralna policija. Ona je silom provodila svoju interpretaciju šerijatskog zakona koja je uključivala stroga pravila o odijevanju, javne egzekucije i šibanje, piše Reuters.


Talibani su 7. rujna objavili privremenu vladu, no bez spomena ministarstva za žene.


Islamistička skupina nije potvrdila da je odustala od te institucije, a jedan od talibanskih čelnika je ranije ovaj tjedan kazao kako će se ženama dopustiti raditi u vladinim ministarstvima uz muškarce. 


Povratak u škole za dječake, djevojčice se ne spominju 


Talibansko ministarstvo obrazovanja u petak je objavilo kako svi muški srednjoškolci moraju nastaviti svoje školovanje od subote. Naredba se odnosi na učenike i učitelje od šestog razreda nadalje. Niži razredi već su se vratili u klupe.


U priopćenju se ne spominju učenice niti kad bi one trebale nastaviti sa školovanjem, ako ikada, piše agencija dpa.


Talibansko ministarstvo višeg obrazovanja je ranije objavilo da će i muškarci i žene moći nastaviti svoj studij, no odvojeno, a žene će pritom morati biti i potpuno prekrivene.


Proteklih 20 godina, u vrijeme američke prisutnosti u Afganistanu, studenti obaju spolova studirali su zajedno i nije bilo pravila o odijevanju, što se promijenilo dolaskom talibana na vlast. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!