11:39 / 25.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u baze nakon vježbi pored Ukrajine

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u baze nakon vježbi pored Ukrajine

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u baze nakon vježbi pored Ukrajine

Foto: Sergey Pivovarov / REUTERS

Više od 10.000 ruskih vojnika vraća se u svoje stalne baze nakon jednomjesečnih vježbi pored Ukrajine, objavila je novinska agencija Interfax citirajući rusku vojsku. Interfax navodi da su vježbe održane u nekoliko regija pored Ukrajine, među kojima je Krim koji je Rusija anektirala 2014. te u južnim ruskim regijama Rostovu i Kubanu.

Rusko raspoređivanje desetaka tisuća vojnika na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine izazvalo je strah Kijeva i zapadnih prijestolnica da Moskva planira napad.

Rusija niječe takve planove te naglašava da joj trebaju obećanja Zapada - uključujući obećanje NATO-a da neće širiti savez istočno prema ruskim granicama - jer joj je sigurnost ugrožena sve jačim ukrajinskim vezama sa zapadnim savezom.

Moskva je također rekla da može rasporediti vojnike na svojem teritoriju kako želi.

Procjene broja ruskih vojnika nedavno raspoređenih bliže Ukrajini variraju od 60.000 do 90.000. Jedan dokument američke obavještajne službe sugerira da bi se broj mogao povećati i na 175.000 vojnika.

- Faza borbenog usklađivanja divizija, borbenih posada, odreda u motoriziranim postrojbama je završena. Više od 10.000 pripadnika vojske otići će iz područja gdje su se održavale kombinirane vježbe u svoje stalne baze, prenio je Interfax izjavu vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!