09:18 / 25.03.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Više od polovine Izraelaca primilo obje doze cjepiva protiv COVID-a

Izrael: cijepljenje daje rezultate

Izrael: cijepljenje daje rezultate

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Izrael je cijepio s obje doze cjepiva protiv koronavirusne bolesti više od polovine svojih 9,3 milijuna stanovnika, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

To je omogućilo zemlji da počne ukidati mjere ograničenja u borbi protiv covida-19.

Distribucija cjepiva Pfizer/BioNTech počela je u zemlji u prosincu, a cijepi se stanovništvo starije od 16 godina. Smatra se da cjepivo punu učinkovitost ima tjedan dana nakon druge doze.

U priopćenju kojim je objavio novo veliko postignuće koje prati ustrajni pad broja novooboljelih od koronvirusne bolesti ministar zdravlja Yuli Edelstein pozvao je sve građane da slijede zdravstvene preoruke tako "da se koronavirus ne vrati".

Izrael smatra Palestince u istočnom Jeruzalemu dijelom svoga stanovništva i osigurao je cjepiva i za njih. Ponudio je cjepivo i Paelstincima koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinske vlasti pokrenule su kampanju cijepljenja ograničena opsega u Gazi i Zapadnoj obali koristeći doze koje ima je dao Izrael, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i globalni program dijeljenja cjepiva COVAX.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!