Uživo iz Lavova: Pronađen odgovorni za pokolj u Buči

06.04.2022.

09:28

Autor: M.Š./HRT

Javljanje Petra Vlahova u podnevnik Dnevnik iz Lavova, 6.4.2022.

Javljanje Petra Vlahova u podnevnik Dnevnik iz Lavova, 6.4.2022.

Foto: HTV / HRT

Za razliku od proteklih dana i noći, ova je bila prilično burna, barem što se tiče zapadnog dijela Ukrajine, izvijestio je iz Lavova reporter HRT-a Petar Vlahov. Specijalnu emisiju posvećenu ratu u Ukrajini svakoga dana možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a i našoj platformi HRTi.

- U središtu Lavova ništa se ne prepušta slučaju, spomenička baština dodatno se zaštićuje, očito postoji bojazan da bi u slučaju nove ruske ofenzive na meti mogao biti i sam centar Lavova, ovdje na zapadu Ukrajine, izvijestio je u podnevnom Dnevniku Petar Vlahov.

Dodaje da su počele hitne evakuacije civila, prije svega na luhanskom području.

- Ondje je otvoreno pet humanitarnih koridora, a također i na pravcu Slavjansk - Krematorsk. U Mariupolju se vode žestoke borbe, rusko zrakoplovstvo gađa ukrajinske branitelje. Također, zapaljen je cijeli konvoj autobusa koji je trebao izvlačiti civile, 130.000 ljudi i dalje je u tom obruču i čekaju mogućnost da odu iz sravnjenoga grada.

Dodao je da je ukrajinsko tužiteljstvo pronašlo ime organizatora zločina u Buči. Riječ je o Azarbeku Omurbekovu, zapovjedniku 64. ruske motorizirane brigade, koji je tijekom okupacije bio u Buči.

- Ukrajinci su poručili da će kad-tad odgovarati za zločine i genocid koji je počinjen u tom gradu, zaključio je Vlahov u javljanju u podnevnom Dnevniku.

Protekla noć bila je burna

- Sinoć su ruske rakete gađale mjesto Zoločiv, zbog čega je bila oglašena i zračna opasnost. Prilično je dugo trajala. Rakete su pogodile zapovjedno mjesto teritorijalne obrane. Pogođeni su i spremnici s gorivom, pretpostavlja se da je ondje i vojna baza gdje se drži gorivo za ukrajinske rakete, što je ostalo još iz vremena SSSR-a. Pogođen je i pogon za popravak oklopnih vozila, sve to tvrdi rusko ministarstvo obrane. Ukrajinci za sada samo potvrđuju da se dogodio napad u ovom zapadnom, do sada relativno mirnom dijelu zemlje, javlja Vlahov.

Nijedna strana nije izvijestila o broju žrtava. 

- Ovo je samo još jedna potvrda da će, ako dođe do nove ruske ofenzive, zapadni dio Ukrajine biti meta dalekometnog ruskog topništva ili borbenih zrakoplova, dodaje u javljanju Vlahov.

Intenziviraju se i borbe kod Hersona. Ukrajinci i dalje drže taj grad, nisu u potpunom okruženju.

- Tijekom noći i jutra žestoki su napadi prema Luhansku i Donecku, ali Rusi ne bilježe znatan napredak. U Dnjipropetrovsku dalekometne ruske rakete pogodile su tamošnju rafineriju, kažu da su je potpuno uništile. Očito je cilj Rusa uništiti infrastrukturu vezano uz energente. Sve je to najpotrebnije ukrajinskoj vojsci, dodaje.

U Tiraspolu u Moldaviji, nadomak Odese, ruski separatisti pripremaju zračne luke za uzlijetanje svojih borbenih zrakoplova, dodaje Vlahov, ističući da su mobilizirane proruske postrojbe.

- Za eventualnu ofenzivu računali bi na proruske separatiste iz te enklave. Sigurno će tiraspolske zračne luke biti iskorištene za borbene avione.

Govoreći o Bjelorusiji, Vlahov je rekao da se radi o jednom od najpouzdanijih saveznika Vladimira Putina.

- Tamošnje ministarstvo obrane tvrdi da njihove pripreme uz granicu ne znače da će doći do pješačke invazije iz Bjelorusije na Ukrajinu. No to je u ovom trenutku teško vjerovati. Ukrajinci tvrde da se upravo iz bjeloruskih gradova raketama gađaju njihovi gradovi.

Vlahov poručuje da i NATO opskrbljuje Ukrajinu, da je Češka poslala tenkove i protuoklopno oružje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!