08:42 / 06.04.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Zelenski traži sankcije adekvatne težini ruskih ratnih zločina

Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN-a

Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN-a

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u video obraćanju na daljnje sankcije protiv Rusije koje bi odgovarale težini njezinih ratnih zločina u Buči, gdje su nakon povlačenja ruskih snaga pronađena trupla civila. Ranije je Vijeću sigurnosti UN-a rekao da zločini počinjeni u Buči nisu izolirani incident. 

Volodimir Zelenski je u video poruci u utorak navečer rekao da ukrajinske snage drže većinu područja koje Rusija pokuša osvojiti. Kazao je da je najteže na istoku zemlje, u Donbasu i Harkivu.


- Rusija šalje nove snage za novu ofenzivu u Ukrajini, ustvrdio je Zelenski, dodajući da se u Rusiji provodi nova mobilizacija. 


- Znamo za pokušaje ruskog vodstva da mobilizira nove idiote među kadetima u vojnim školama, ljude s borbenim iskustvom i ročnike kako bi ih poslali u krvoproliće u još jednoj ofenzivi, rekao je. 


Ranije je Zelenski rekao Vijeću sigurnosti UN-a da zločini počinjeni nad civilima u Buči nisu izolirani incident.


- Svijet je sada vidio što je Rusija učinila u Buči, ali svijet još nije vidio što su učinili u drugim okupiranim gradovima i regijama naše zemlje, rekao je Zelenski putem video veze.


Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja, koji je optužbe protiv ruske vojske nazvao neutemeljenima, kazao je na Vijeću sigurnosti da ih nije potvrdio nijedan očevidac.Slike pokolja civila u Buči, gradu nedaleko od Kijeva užasnule su svijet i izazvale nove sankcije Rusiji. 


- Ruske snage su vjerojatno počinile zločine i u drugim dijelovima Ukrajine. Ono što smo predvidjeli, nažalost se dogodilo i možda je samo vrh ledenog brijega, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov upozorio je da se snimkama ubijenih civila, za koje ponavlja da su namještene, žele sabotirati mirovni pregovori Moskve i Kijeva.


- Rusija se neće upuštati u "igru mačke i miša" kao što je to činila prethodnih godina s mirovnim planom za istočnu Ukrajinu, rekao je Lavrov u videu koji je distribuiralo ministarstvo vanjskih poslova. 

Ujedinjeni narodi dokumentirali su smrt 1480 civila u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače.


- Osim toga, 2195 civila je ranjeno, rekla je izaslanica UN-a za politička i mirovna pitanja Rosemary DiCarlo Vijeću sigurnosti UN-a, pozivajući se na brojke Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).


OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Nešto od toga bit će razjašnjeno ako se može provesti analiza onoga što se dogodilo u Buči.

UN-ov tim od 50 članova stacioniran je u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine, oko 800 kilometara od Kijeva, priopćio je Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi, no ne zna se kada će krenuti na lokacije.

Istražno povjerenstvo neovisnih pravnika također će istražiti što se dogodilo, priopćio je ured.


Ukrajinska vlada ranije je najavila da će surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom, Crvenim križem i Europskom unijom u istrazi zločina u Buči i drugim gradovima.

Iz Ureda tužiteljstva za borbu protiv terorizma priopćeno je da se radi o slučajavima psiholoških napada, namjernim napadima na civile i oduzimanju imovine.


Slučajevi su se navodno dogodili u gradovima Mariupolju, Hostomelu i Černihivu.


Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je zločine "namjernom kampanjom".


- To nije bio "nasumični čin odmetnute jedinice", rekao je u utorak prije nego što je otputovao u Bruxelles na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a. Dodao je da je to "namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, činjenja zločina". 


- Izvješća su više nego vjerodostojna, rekao je Blinken, dodajući kako su "dokazi tu da ih svijet vidi".


EU je u utorak najavio planove za novi krug trgovinskih sankcija Rusiji, a SAD je za srijedu najavio nove sankcije.


Rusija je upozorila Zapad da bi sankcije mogle izazvati odmazdu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!