Vlasti u FBiH pozvale na mjere štednje i racionalno korištenje energije

01.09.2022.

18:06

Autor: M.M./HRT/Hina

Vlasti u FBiH pozvale na mjere štednje i racionalno korištenje energije

Vlasti u FBiH pozvale na mjere štednje i racionalno korištenje energije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlasti u Federaciji BiH pozvale su u četvrtak građane i kompanije na racionalno korištenje energije, a od javnih ustanova zatražile su izradu planova za uštede naročito za hlađenje i zagrijavanje prostorija po uzoru na Europsku uniju.

Na sjednici Vlade Federacije BiH usvojene su smjernice za smanjenje potrošnje energije i energenata. Kako je priopćeno, smjernice se sastoje od mjera koje mogu poduzeti građani, javni sektor, poduzetnici i energetski subjekti. Građanima se preporuča racionalnija potrošnju energije za grijanje i hlađenje, pravilno prozračavanje prostora, kao i učinkovitu potrošnju energije za rasvjetu i uređaje za domaćinstvo.

Pojasnili su da, ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo jedan stupanj, godišnje se može uštedjeti približno pet posto energije za grijanje.

Vlada Federacije BiH zadužila je javne institucije i javna poduzeća da izrade konkretne programe za slučaj krize kako bi se provodile mjere energetskih ušteda. Pri tome su razrađene i mjere koje bi valjalo poduzeti u slučaju nedostatka energenata ili obustave isporuka, ali i mjera kako bi se smanjile posljedice te osigurala potrebna financijska sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!