19:51 / 30.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Von der Leyen u Sarajevu ostavila dvojbe kod članova Predsjedništva BiH

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH no i nakon toga ostale su dvojbe ima li ta zemlja jasnu europsku perspektivu jer su članovi bosanskohercegovačkog državnog vrha na različite načine interpretirali sadržaj tih razgovora.

Nakon sastanka nije bilo zajedničke konferencije za novinare a predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je posebice inzistirao da se EU na summitu s regionalnim čelnicima, zakazanom za idući tjedan na Bledu, u zajedničkoj deklaraciji jasno obveže na nastavak procesa proširenja jer postoje ozbiljne dvojbe ima li za to spremnosti među svim sadašnjim članicama Unije.

- U protivnom bi posljedice ne samo po BiH nego po cijelu regiju mogle biti loše, da ne kažem katastrofalne, kazao je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je u izjavi novinarima da je posjet Von der Layen doživio kao nastavak potpore europskom putu BiH, a Milorad Dodik je izjavio da je europska perspektiva upitna više nego ikada.

- Imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status i postane članica Europske unije. Sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Europska komisija, istaknuo je Džaferović u Sarajevu.

Dodik je pak na svojoj tiskovnoj konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je nakon sastanka s Von der Leyen uvjeren da je europska perspektiva BiH kao i drugih država regije veoma upitna, a kao dokaz tomu ponudio je konstataciju da o tome nema jasnih opredjeljenja ni u dokumentu koji bio trebao biti usvojen na bledskom skupu.

- Ne dvojim da bi Von der Leyen bila vrlo privržena politici proširenja, no problem je u Francuskoj i Nizozemskoj koje su i ranije spriječile provedbu obećanja danih drugim državama zapadnog Balkana, rekao je Dodik.

Tvrdi kako EU sa svim svojim problemima nema potencijala napraviti promjene pa je Bosni i Hercegovini zadala 14 zadaća radi stjecanja statusa kandidata koji su, kako tvrdi, neprovedivi. Njegova je teza da bi EU trebala ublažiti svoje kriterije u odnosu na BiH i bezuvjetno dati toj zemlji što prije status kandidata za članstvo.

Potvrdio je kako je na dnevnom redu sastanka s predsjednicom Europske komisije kao i telefonskog razgovora kojega je tijekom dana imao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Gabrielom Escobarom bilo i stanje u BiH koje je zakomplicirano dvomjesečnom blokadom državnih tijela vlasti, koju provode dužnosnici srpske nacionalnosti.

Dodik je najavio kako će se unatoč zahtjevima iz Bruxellesa i Washingtona blokiranje donošenja odluka u središnjim tijelima vlasti BiH nastaviti sve dok se ne ukine zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina, što ga je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valenin Inzko.

- Ako nastave prijetiti, onda mi nećemo razgovarati, kazao je Dodik koji se posebice obrušio na Escobara koji u State Departmentu ima status posebnog izaslanika za zapadni Balkan.

Dodik je potvrdio kako je Escobar inzistirao na potpori Christianu Schmidtu kao visokom predstavniku a Dodik je ocijenio kako o tome ne vrijedi razgovarati jer na drugoj strani ima sugovornike koji, kako je rekao, polaze s pozicija sile. Escobar je Dodika izrijekom upozorio kako bi svaki secesionistički korak kojega bi poduzela RS voditi ka daljoj izolaciji bosanskih Srba, a srpski član Predsjedništva BiH ponovo tvrdi kako je raspad BiH neizbježan.

- BiH je danas nefunkcionalna kao i prije, ona je neuspješna zemlja i nema šanse preživjeti bez obzira na napore iz Amerike i Europe, zaključio je Dodik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!